Вучић: Србија остаје на европском путу, сачуваћемо економску стабилност

Александар Вучић каже да ће Србија наставити европски пут, али да мора да се брине о очувању своје економске, политичке и финансијске стабилности. Поручује да динар неће слабити и да људи могу слободно да чувају своју валуту. Истиче да је Брегзит највећи политички земљотрес од пада Берлинског зида и да не зна како ће се то одразити на политику проширења ЕУ. Поручује да Србија неће мењати политику европских интеграција и да је референдум о томе у Србији могућ тек када га победе на изборима. Компанија "Фијат" је задовољна Србијом и неће да је напусти, поручује мандатар.

Александар Вучић је, на конференцији за новинаре у Влади Србије, рекао да су грађaни Велике Британије донели одлуку о изласку из ЕУ и да се сваки народ и земља понашају у складу са својим интересима.

"Они иду својим путем и верују да су донели најбољу могућу одлуку. Ми ћемо дати све од себе да сачувамо и негујемо односе са Великом Британијом и верујем да ћемо у томе и успети", истиче Вучић. 

Додаје да Влада Србије у складу са поверењем које је добила од грађана зна шта је добро за грађане Србије.

"То је ЕУ и бољи животни стандард као и даље привлачење инвеститора. Британија ће имати одређену дозу нестабилности, а за нас су две речи кључне – стабилност и просперитет земље", поручује Вучић. 

Сигуран је, каже, да неки грађани Србије који воле да се деле по великим политичким питањима пре свега желе бољу будућност за себе и своју децу.

"Готово две трећине младих у Великој Британији гласало је за останак у ЕУ. Србија ће наставити европски пут, али морамо да се бринемо о очувању своје економске и финансијске стабилности и верујем да ћемо у томе и успети", каже Александар Вучић. 

Србија ће задржати апсолутну финансијску стабилност  

Вучић додаје да се на седници Владе, којој је присуствовала и гувернерка НБС Јоргованка Табаковић, разговарало о очувању пуне економске, финансијске и ценовне стабилности Србије.

"Гарантујем грађанима Србије да неће бити значајнијих поремећаја финансијске и економске стабилности, какве могу видети у неким другим земљама. То гарантујем захваљујући паметној политици коју смо водили, а не бирали лака решења каква су долазила са југа Медитерана. Ми данас имамо снаге да сачувамо пуну финансијску стабилност и може се догодити да имамо проблема са повећањем цена обвезница, али се надам да ћемо успети да се задужимо по најнижем курсу у УАЕ и на неким другим местима", каже Вучић. 

Каже да је Србија успела да смањи дуг за око 700 милиона евра. 

"У овом тренутку само због промене курса евра према долару он је увећан за 150 милиона, али других проблема нећемо имати. Новац који ћемо узети од Уједињених Емирата користићемо као 'хеџ фонд', да доларима финансирамо доларске дугове", додао је Вучић, уз напомену да је највећи део дугова сервисиран у првих шест месеци. 

Динар неће слабити, наш раст не долази у питање

Вучић је рекао да су због исхода референдума у Британији инвеститори почели да улажу у сигурне валуте, попут долара, швајцарског франка и јена, док је фунта ослабила око 10 одсто, а евро пао у односу на долар.

Како објашњава премијер, то је утицало и на скок евра у Србији на 124 динара, што је одмах спуштено интервенцијом Народне банке Србије. 

"Динар неће слабити и људи могу слободно да чувају своју валуту. Не морају убрзано да троше динаре. Србија је сигурна и стабилна", рекао је Вучић.

Поручује да неће говорити глупости да је ово сада наша развојна шанса, већ је нагласио да је потребно да се држава консолидује, а тек онда да се бави другим питањима. 

"Прво се виде негативне реакције финансијског тржишта широм света и ми ћемо покушати да будемо једна од апсолутно сигурних земаља", рекао је Вучић.

Истиче да је посао Владе Србије да настави да привлачи нове инвеститоре и да наш раст не долази у питање. 

Морамо само да водимо рачуна да он не буде успорен због дешавања која ће уследити након одлуке грађана Велике Британије да изађу из ЕУ, рекао је Вучић.

"То значи да ове године идемо на раст од 2,5 одсто, а следеће године на четири одсто", поручио је Вучић.

"Будућност 'Фијата' у Србији је загарантована"

"'Фијат' је задовољан земљом Србијом и неће да напушта Србију, јер би оставио милијарду. Они сматрају да треба да производе између 75.000 и 90.000, за то су потребне две, а не три смене, пустите нас да решавамо проблеме и ми ћемо их решавати", рекао је Вучић.

Додаје да ће убрзо разговарати са руководством "Фијата" у Торину, како би донео добру вест радницима о сигурној будућности те компаније у Србији. "Обећао сам крагујевачким радницима, којима је најважнија будућност 'Фијата', да одем до Торина и да им донесем ту вест о сигурној будућности 'Фијата' у Србији", рекао је Вучић и поручио да ће за десет дана поново сести са руководством те компаније.

Вучић је рекао да је намера државе да учини све што може да помогне будућност "Фијата", да он није политичар "с пијаце", па да злоупотребљава насталу ситуацију и да критикама зарађује политичке поене.

"Борићемо се са радницима за јак и снажан 'Фијат' и успећемо у томе. 'Фијат' је газда и понаша се у складу са својим интересима, зато ћемо једну другу фабрику ауто-компоненти пребацити у Крагујевац", рекао је Вучић, додајући да ће новом фабриком бити надомештени они који буду узели добровољне отпремнине. Вучић је истакао и да је посао државе да доводи нове инвеститоре и да му је данас стигао званичан захтев ПКЦ за повећање броја запослених у Смедереву за 1.000.

"Платни разреди – ужасно тежак посао"

Премијер је изјавио да ће бити ужасно тешко израдити платне разреде за запослене у јавном сектору, а да је ММФ задао Србији "немогућ домаћи" када је то у питању.

"Цела та прича о платним разредима биће узашно тешка. Није ММФ рекао да је против повећања плата и пензија, али су задали немогућ домаћи – да пре него што се у јавном сектору повећају плате морамо да објаснимо како ћемо направити платне разреде", рекао је Вучић.

Констатовао је да ће, какви год да буду ти платни разреди, увек бити незадовољних и оних који имају виша и нижа примања. Вучић је додао да је циљ државе да подстиче раст приватног сектора и да је у томе успела у претходном периоду.

"У нашим медијима се неретко греши, људи говоре да ће бити повећане плате и пензије тада и тада, не, плате су већ повећане, али у приватном сектору, веће су него било када у претходном периоду. То није довољно, морају да буду много веће", рекао је Вучић, додајући да је посао политичара да створи економске услове да приватни сектор јача. Циљ када су у питању плате у јавном сектору јесте да се изједначе плате возача, како је рекао, и у Врању и у Београду.

"То је проблем са којима се суочавамо, јер је ту питање шта је старије – кокошка или јаје. Овај ће рећи – да, али трошкови живота у Београду су већи – тачно је, а када му кажете да иде да живи у Врању, онда каже да неће, а онда ће онај из Врања рећи – е, сад ћу ја у Београд па и мене мораш да запослиш као возача – и одговора на то питање нема", рекао је Вучић. Додао је да, када је у питању радни учинак, морамо још више и боље да радимо, јер без тога нема напретка.

"Видео сам да су на неким демонстрацијама, дивним и демократским, написали: "Вучићу, живот није посао". Теби није, мени јесте и у томе се и разликујемо, зато сам ја успешан, а неки од вас недовољно успешни и зато не можете да ме победите на изборима. Узмите мало више балона, можда ћете ме победити на следећим изборима, али за три године и 10 месеци", констатовао је мандатар.

Вучић: Може референдум кад ме победе на изборима

Председник Владе Србије изјавио је да Србија неће мењати политику европских интеграција и да је референдум о томе у Србији могућ тек када га победе на изборима.

"Иако сам сигуран да би се грађани Србије слично изјаснили као Британци, сигуран сам и да желе бољу будућност и зато остајемо на путу ЕУ", рекао је Вучић.

Како је навео, јутрос се десио највећи политички земљотрес од пада Берлинског зида.

Вучић је рекао да од јутрос има оних који би да расписују референдуме у Србији и мењају политику, али да је народ своје рекао на изборима.

"Када победе на изборима, нека расписују шта хоће, ја улицу не признајем. На изборима су били са свих страна, народ је гласао за стабилност, а не за идиоте, како се то дешава у другим земљама", рекао је Вучић.

Додаје да га неће водити дневне емоције.

"Нећемо да мењамо политику јер је ово озбиљна и одговорна политика, а ово је влада која је дисциплинована, која спроводи тешке и одговорне мере, која није имала ниједну телефонску седницу, која не замајава народ, и ево, погледајте, пала је фунта, пао је и евро, али динар неће, јер имате озбиљно и одговорно руководство", рекао је Вучић. 

Каже да је безброј пута упитан хоћемо ли да се окренемо Русији и хоћемо ли им увести санкције.

"Е, нећемо. И нису ми се допале изјаве политичара који су напали британске грађане, али то је њихова ствар", рекао је мандатар.

Како је истакао, најглупље је критиковати народ.

"Имали су прилику на изборима недавно, сви су све знали, гласали су за стабилност, озбиљност и одговорност и није се гласало за неке идиоте, као у неким другим земљама, а видимо да те земље падају. А како то да не падају Немачка, Аустрија, Данска. Не падају јер су тамо озбиљне владе, које не воде некакви 'стручњаци'", истиче Вучић.

Каже да политика неће бити мењана јер имамо вредности за које се залажемо и да Србија није упропашћена, већ да иде навише и набоље. 

Понавља да ће сваки пут кад неки буду демонстрирали његов одговор бити да то не пролази.

"Можете да ме победите на изборима, можете да ме убијете", навео је Вучић и поновио да ћемо имати референдум "у року", годину дана пред улазак у ЕУ.

Упитан да ли очекује успоравање процеса проширења, Вучић је рекао да не може да прогнозира, да очекује да ће сада кренути "талас заклињања" да неће, али да ће свако гледати своје интересе.

"Ми нећемо никоме да се заклињемо. Ићи ћемо и даље европским путем, да достигнемо њихове вредности, а остало су политичке одлуке које не зависе од нас", поручио је Вучић. 

"Циљеве нећемо да спуштамо нимало испод оних које смо зацртали, ни ниво дефицита, ни повећање плата и пензија, ни раст – а све то можемо данас јер смо водили озбиљну политику", констатовао је Вучић и поручио:

"Србија неће силазити из тог воза који иде у ЕУ, неће у неки 'лудачки воз', у који би неки други да је одвуку."

Брегзит неће успорити реформе, ми убрзавамо

Вучић је изјавио да се реформе у Србији због Брегзита неће успоравати, већ да ће их, напротив, убрзати. Каже да је сада важно да се одржи планирани раст, односно да се спречи његово успоравање.

Упитан колико је, након Брегзита, извесно да ће Србија 2020. године бити чланица ЕУ, Вучић је приметио да прецизних најава у том смислу није би било, већ да остаје наше опредељење да се заврши сав посао на урађењу земље по европским стандардима, а да ће потом земље ЕУ донети одлуку.

"Даћемо све да будемо спремни. Настављамо реформе, а знам да сте и ви, шта год говорили, задовољни што Србија стабилно реагује на једну од највећих криза", рекао је Вучић новинарима.

Данас су, додао је, сви у државној администрацији добили задатке које морају да изврше.

"А ако то не ураде – куд који", рекао је Вучић. Вучић је рекао да је политички проблем Србије што Европа више није централно место света и што изласком Велике Британије више није ни најбоље место за живот, те да је зато важно за Србију да има добре односе са инвеститорима из различитих делова света.

"Јасан је наш пут према ЕУ, али не и затварање према другим земљама. А пут у ЕУ једини је који гарантује просперитет", рекао је Вучић, додајући да се јутрос састао и са председником Србије Томиславом Николићем.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи