(Не)прихватљива цена гаса

Одбор за индустрију Скупштине Србије затражио је од Владе да преиспита одлуку о поскупљењу гаса за 60 одсто, јер је та одлука, како је оцењено, неприхватљива. Тужилац тражи комплетну документацију у вези са увозом гаса из Русије. "Србијагас" одложио давање сагласности на Анекс уговора о испоруци гаса.

Одбор је предложио Влади да преиспита улогу посредника "Југоросгаса" у куповини гаса, марже на гас, приватизацију 25 одсто капитала у том предузећу и позицију и функционисање Јавног предузећа "Србијагас" и локалних дистрибутера.

Затражено је од Владе да преузме све законске мере и казни одговорне за неправилности које су до сада настале, као и да утврди рок до када ће сви дистрибутери морати да пређу на нови тарифни систем, који треба да доведе до уједначавања цена гаса.

Одбор је предложио Министарству енергетике да податке о захтевима за повећање цена енергената доставља том скупштинском телу пре него што их упути Влади на усвајање.

Од премијера Цветковића затражено је да у року од 30 дана обавести одбор о активностима које је преузела Влада и други државни органи.

Реч надлежног министра 

Закључци Одбора су донети после двоипочасовне расправе на седници којој је присуствовао министар енергетике Петар Шкундрић.

Шкундрић је рекао да је Влада сагласна да размотри сва покренута питања, од формирања цене гаса до анекса уговора о куповини гаса који је потписао вршилац дужности директора "Србијагаса" Саша Илић.

Према његовим речима, одређен број дистрибутера гаса био је у привилегованом, односно монополском положају.

Шкундрић је истакао да Србија не плаћа маржу "Југоросгасу".

У власничкој структури тог предузећа, како је навео, 50 одсто има руски "Гаспром", 25 одсто "Центрекс", фирма кћерка "Гаспрома" у Бечу и 25 одсто српска страна, а у надлежности министарства није да се бави питањем да ли у власничкој структури учествују тајкуни.

Улога посредника 

Посланици ЛДП-а инсистирали су да је најзначајније размотрити питање посредника у куповини гаса "Југоросгаса" који, како су навели, има пресудну улогу у формирању цене гаса.

Према њиховој оцени, кључно је и питање провизија од пет одсто коју "Југоросгас", како су навели, узима за посредовање.

На питање посланика Демохришћанске странке Србије Владана Батића из посланичког клуба ЛДП-а о томе да ли ће бити спроведен енергетски споразум са Русијом и да ли је предвиђена изградња магистралног гасовода у Србији, Шкундрић је рекао да руски партнер није давао сигнале да су се планови за реализацију споразума променили.

Шкундрић је навео и да Србија од руског партнера добија уверевања да ће то бити магистрални гасовод и да су енергетским споразумом гарантовани рокови и санкције.

У међувремену, Управни одбор "Србијагаса" одложио је давање сагласности на Анекс 6 Уговора за испоруку руског гаса Србији и затражио мишљење и став Министарства енергетике и Владе Србије о целокупном аранжману са "Југоросгасом", посредником у испоруци гаса Србији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво