Си Ђинпинг у Смедереву: Вратићемо сјај и виталност Железари

Трећег дана посете Србији председник Кине Си Ђинпинг обишао је "Железару Смедерево", коју ће крајем јуна преузети кинеска компанија “Хестил“. Домаћин двојици председника у Смедереву био је мандатар Александар Вучић који је поручио да је ово велики дан за Србију. Си очекује да ће Железара играти активну улогу у побољшању живота српског народа.

16.10 - Председник Кине је завршио тродневну посету Србији. На београдском аеродрому су га испратили највиши српски државни званичници. Из ваздушног простора Србије испратили су га авиони МиГ-29. 

12.30 - Званичници су обишли Топлу ваљаоницу и разговарали са радницима, а обишли су и мензу. Након обиласка Железаре, за кинеског председника приређен је пријем у вили "Златни брег".

11.15 - Председник Николић истиче да је данашњи дан дан за памћење не само за раднике у Железари и њихове породице, већ за све грађане Србије.

11.00 - Председник Си Ђинпинг је пожелео успешну сарадњу у Железари између кинеске и српске стране. Уверен сам да ће се уз интензивну сарадњу у челичани појавити сјај и виталност и да ће играти активну улогу у побољшању живота српског народа и у повећању запослености, рекао је Си.

10.50 - Захваљујући НР Кини, председнику Си Ђинпингу и његовом пријатељству са председником Николићем нашли смо спас за Железару, поручио је Вучић у обраћању окупљенима. 

10.35 - Мандатар Александар Вучић дочекао је у Смедереву председника Кине Си Ђинпинга. Ово је велики дан за Србију и Смедерево, рекао је Вучић истакавши да је 12.000 грађана дошло да поздрави кинеског председника.

Последњег дана посете Србији председник Кине борави у Смедереву, где обилази Железару. Претходно је положио венац на споменик Незнаном јунаку на Авали.

Председник Си је у обраћању присутнима у Смедереву подсетио на кинеску пословицу која каже: "Удаљеност не утиче на однос добрих пријатеља".

"Ми смо као суседи (Србија и Кина), иако смо десетине хиљада километара удаљени, постоји традиционално пријатељство које морамо да негујемо, а развој односа се сучава са невиђеним приликама", поручио је Си.

Кинески председник је истакао да су Кина и Србија велики пријатељи и партнери, да једни другима помажу, а да је кинеска страна спремна да продуби практичну сарадњу.

"Смедерево је познат историјски град и важна индустријска база Србије, са изврсном локацијом, дугом историјом и добро основом. Уверен сам да ће, уз интензивну сарадњу и искоришћавање своје конкурентности и подизање конкурентности српске компаније, она вратити сјај и виталност", рекао је Си обраћајући се присутнима у Смедереву.

Поменуо је да је тај пројекат још један производ традиционалног пријатељства српског и кинеског народа, и поручио да ће Кина дати максималну подршку за заједнички успех.

"Ја бих кинеским сарадницима из 'Хестила' дао савет да не дају превелику гаранцију унапред, него да одрже искрено и озбиљно обећање. Морамо да реализујемо дато обећање да унапређујемо тај пројекат", рекао је Си.

Вучић, који је домаћин у Смедереву, током обраћања се захвалио свим синдикатима у Железари и сваком запосленом који је, како је рекао, "знао кроз како тешке периоде пролазимо".

"Имали смо хиљаде састанака, питали се хоћемо ли моћи да издржимо – нашли смо међурешење, а онда и прави спас захваљујући НР Кини, председнику Си Ђинпингу и пријатељству које је са њим успоставио председник Николић", рекао је Вучић.

Рекао је да је кинеско улагање нови почетак и нови живот, не само за ту железару и Смедерево, већ за све грађане Србије, додајући да ће Смедерево бити један од најбогатијих градова наше земље.

"Јесте да је Немачка богата, али можете ли да замислите да ће Србија имати 2,5 пута већи раст, а то ћемо моћи да имамо и захваљујући радницима Железаре, нашим пријатељима Кинезима и председнику Си Ђинпингу", рекао је Вучић.

Према његовим речима кинеска компанија "Хестил" ће од смедеревске железаре направити најбољу европску железару.

"Много смо енергије и љубави уложили у спасавање смедеревске железаре, чак и онда када су многи рекли да од ње треба одустати, али ово је наша, српска прича о неодустајању и храбрости. Четири године је тај пут трајао и сада смо успели да обезбедимо посао за хиљаде људи", рекао је Вучић.

Додао је да није реч само о људима који ће радити у Железари, већ и о 10.000 који ће радити за Железару.

Вучић је, у вези с тим, поменуо и да је јуче са кинеским пријатељима разговарао о новој слободној зони у Смедереву.

Председник Николић је рекао да је данашњи дан дан за памћење не само за раднике у Железари и њихове породице, већ за све грађане Србије. Очекује да ће железара повратити углед и поново предводити извоз и развој Србије.

Николић је навео да је економска сарадња две земље добра, али ни изблиза онаква каква би могла да буде, те да су разговори које су српски државници водили са кинеским председником потврдили да постоји заједничка спремност да се на том плану уради много више.

Знамо, додао је, да кинески пријатељи држе до Србије, а доказ за то је чињеница да је Кина од свих земаља централне и источне Европе само са Србијом потписала Изјаву о свеобухватном стратешком партнерству, што је за Србију истинска потврда негованих односа и унапређеног пријатељства и вере Кине у нашу земљу.

"Сада су на реду директне инвестиције, као што је и ова данас. Заједно ћемо развијати производне погоне што ће додатно учврстити наше везе", истакао је председник.

"Данашњи дан сам заокружио у свом календару, заокружите и ви, данас је празник и дан за памћење. Не само за преко 5.000 радника Железаре и њихове породице чија је будућност боља и не само за Смедерево, чији је привредни гигант поново заживео, већ за целу Србију", рекао је Николић.

Председник управног одбора "Хестила" Ју Јонг рекао је претходно да ће посета Сија додатно подстаћи развој Железаре.

Модерном и еколошком технологијом и вредним радом учинићемо Железару најконкурентнијом челичаном у Европи и тако остварити будућност коју желе Влада РС и радници у челичани, рекао је Ју.

Свечаности у Смедереву присуствовали су и чланови Владе, као и председник Републике Српске Милорад Додик.

Пре два месеца потписан је купопродајни уговор у Железари "Смедерево" између представника Србије и кинеског "Хестила". Кинеска компанија најављује нову стабилну етапу пословања српске челичане - повећање производње, смањење трошкова, нове инвестиције и производе.

Председник Си Ђинпинг борави у тродневној посети Београду током које се састао са највишим државним званичницима. Потписана су и 22 билатерална споразума.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво