Вучић и Џанг о кинеским инвестицијама

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић разговарао је са гувернером кинеске провинције Хебеи Џангом Ђингвејом о развоју инвестиција.

Александар Вучић и Џанг Ћингвеј су посебно разговарали о развоју операција и делатности на подручју Слободне зоне "Смедерево", као и намери кинеских компанија из наведене провинције да им Смедерево буде регионални производни центар из кога би извозили у све земље Европе, саопштила је Владина Канцеларија за сарадњу с медијима,

Поводом тога, премијер Вучић присуствовао је потписивању Меморандума о разумевању у вези са оснивањем Кинеско-српског (Хебеј) индустријског парка пријатељства у Слободној зони "Смедерево".

Гувернер Џанг посебно је нагласио посвећеност компаније "Хестил" за реализацијом инвестиција куповином Железаре.

То значи да ће завршетак трансакције бити до краја јуна, када ће бити исплаћена пуна купопродајна цена и започети са реализацијом планираних инвестиција од преко 300 милиона евра.

Хебеј је северна кинеска провинција, са преко 73 милиона становника, а производња гвожђа и челика је највећа индустрија у овој провинцији. У главном граду провинције, Шиђаџуангу, налази се централа "Хестила".

Оба саговорника су изразила заинтересованост за сарадњу на свим нивоима између Србије и провинције Хебеи и договорили се о проналажењу модела стратешког партнерства како би се развијали економски, политички и други видови сарадње.

На састанку се разговарало и о заинтересованости једне кинеске компаније из провинције Хебеи за куповину "Будимке Пожега" и потпуну ревитализацију исте фирме, са активацијом комплетне кооперантске мреже од преко 5.000 газдинстава, који би снабдевали Будимку воћем и поврћем.

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић изразио је задовољство поводом посете кинеског председника Си Ђинпинга, са којима је разговарао о кинеским инвестицијама у Србији, инфраструктурним пројектима, као и о сарадњи у области образовања, науке и туризма.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 18. јун 2016, 18:49) - Srbin iz Nemacke [нерегистровани]

Nadam se

da smo najzad nasli iskrenog prijatelja i partnera. Svaka cast predsedniku i vladi !