Потписан уговор о изградњи ауто-пута Сурчин-Обреновац

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић потписала је, у оквиру посете председника Кине Си Ђинпинга, уговор о изградњи ауто-пута Сурчин-Обреновац и Меморандум о разумевању који предвиђа оснивање Центра за сарадњу Кине и 16 земаља централне и источне Европе у области саобраћаја и инфраструктуре.

Добри односи Србије и Кине и честе посете високих званичника су порука да Србија, захваљујући сарадњи са Кином, постаје важан "играч" и центар за улагање у читав регион, оценила је Зорана Михајловић у писаној изјави.

"Оснивањем центра за сарадњу са Кином у области инфраструктуре и потписивањем уговора за још једну деоницу Коридора 11 корак смо ближе да Србију учврстимо као саобраћајно чвориште у овом делу Европе и место где се сусрећу инвестиције и роба из ЕУ и Кине", навела је Михајловићева.

Комерцијални уговор о пројектовању и изградњи ауто-пута Е-763, деоница Сурчин-Обреновац Михајловићева је потписала са Лу Шаном, извршним директором у "China Communication Construction Company", а вредност посла је 233,69 милиона долара.

Михајловићева и Лиу Хаисинг, помоћник министра иностраних послова НР Кине и генералним секретар Секретаријата за сарадњу Кине и земаља централне и источне Европе, потписали су Меморандум о разумевању између Министарства и Секретаријата за оснивање Центра за сарадњу Кине и земаља централне и источне Европе у области саобраћаја и инфраструктуре.

Оснивањем Центра, Београд ће постати центар за све кинеске инвестиције у инфраструктуру за 16 земаља југоисточне Европе, како је одлучено на Трећем самиту шефова влада Кине и земаља централне и источне Европе који је одржан у децембру 2014. године у Београду, наводи се у саопштењу Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Делегације Србије и Кине потписале су у Београду укупно 22 споразума о сарадњи, међу којима је Заједничка изјава Србије и Кине о успостављању свеобухватног стратешког партнерства, коју су потписали председници Томислав Николић и Си Ђинпинг, те споразуми и уговори у области грађевинарства, инфраструктуре, телекомуникација, трговине, одбране и медија.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 19. јун 2016, 03:42) - Ivo [нерегистровани]

16

Bolje ista nego nista!

(недеља, 19. јун 2016, 02:46) - goran bivsi [нерегистровани]

Ne razumem pitanje

Izvini, malo je to?

(субота, 18. јун 2016, 20:44) - anonymous [нерегистровани]

koliko je to kilometara.

16?