Мали: Кинези улажу у постројења за прераду отпадних вода

Градоначелник Београда Синиша Мали потписао је Меморандум о разумевању са представницима кинеских компанија "Africa Investment and Development Co", Чанг Чуном и "China Machinery Engineering Corporation", Ванг Сином, са циљем да улажу, развијају и раде на Пројекту постројења за третирање отпадних вода у Београду.

Синиша Мали је рекао да Београд све своје отпадне воде испушта директно у Саву и Дунав, што је "велики еколошки проблем и недопустиво за једну европску престоницу". Споразумом, који је вредан 500 милиона евра, биће изграђено 14 постројења.

"Активно радимо на изградњи постројења за прераду отпадних вода, како бисмо ствoрили здраву животну средину за наше суграђане", рекао је Мали.

Додао је да у Београду влада добра инвестициона клима, што, како каже, потврђује чињеница да су кинески инвеститори заинтересовани управо за један од највећих пројеката.

"Сваким даном се трудимо да привучемо инвеститоре, јер знамо да је то један од најважнијих услова за даљи развој града. Реч је о великом пројекту и драго ми је што ћемо имати помоћ и подршку наших кинеских пријатеља", рекао је Мали.

Истакао је да ће након изградње постројења и реализације пројеката јавно-приватног партнерства за депонију у Винчи, Београд самостално испуњавати око 70 одсто националних циљева у оквиру поглавља 27 о заштити животне средине.

Данас су потписани и споразуми из области грађевинарства, инфраструктуре, телекомуникација, трговине, одбране, медија, а један од најважнијих за Београд је споразум о пројектовању и извођењу радова на изградњи ауто-пута на деоници Сурчин–Обреновац на Коридору 10.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 19. јун 2016, 14:31) - anonymous [нерегистровани]

Pitanje koje se namece

Sta ce na sve ovo reci Brisel, Vasington i Berlin, a mi kandidati za EU. Medvedev je sledeci koji dolazi? Za nas je sve ovo dobro ali na i za EU iz mnogo razloga.

(недеља, 19. јун 2016, 13:32) - anonymous [нерегистровани]

Kakav uspeh

Nasa vlada je uspela da nagovori kineze da za samo 500 miliona resi kljucni problem Beograda i Srbije!

(недеља, 19. јун 2016, 07:42) - Gruja Ognjanović [нерегистровани]

za Beograd

I samo za Beograd, jer jug Srbije nema ni ministra. Naša Nišava je kanalizacija niška I prečišćavanje otpadnih voda započeto I nikad završeno.