Председник Кине стигао у тродневну посету Србији

Председник Кине Си Ђинпинг стигао у тродневну званичну посету Србији, током које ће разговарати са највишим државним званичницима и посетити "Железару" Смедерево. Специјална емисија на РТС-у "Србија и Кина: путевима пријатељства" на Првом програму од 14 часова.

Кинески председник Си Ђинпинг долази у Србију на позив председника Томислава Николића, што ће бити прва посета кинеског председника нашој земљи после више од 30 година. Авион са кинеском делегацојим очекује се да слети на београдски аеродром око 14 часова.

Репортер РТС-а са аеродрома јавља да ће авион са кинеским председником чим уђе у ваздушни простор Србије бити дочекан са три авиона ратног ваздухопловства. 

Првог дана посете Николић и Си ће положити камен темељац за изградњу Кинеског културног центра, открити споменик Конфучију, као и таблу новоименоване Конфучијеве улице и Трга пријатељства Србије и Кине. 

Двојица председника ће том приликом положити венце на споменик настрадалим службеницима амбасаде Кине у НАТО бомбардовању 1999. године.

Другог дана посете биће одржан састанак двојице председника и билатерални састанак двеју делегација, након чега ће бити потписани бројни међудржавни споразуми.

Николић ће уручити председнику Кине Орден Републике Србије на великој огрлици, а двојица председника ће се потом обратити медијима.

Након церемоније уручења ордена, Си ће се састати се са председником Владе Александром Вучићем и члановима делегација, као и председницом Народне скупштине Србије Мајом Гојковић.

Трећег дана посете, Николић и Си ће обићи "Железару" Смедерево, где ће им домаћин бити премијер Србије Александар Вучић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво