Бан Ки-мун тражи статусно неутралан Еулекс

Уједињене нације затражиле су од Европске уније да мисија те организације на Косову, Еулекс, остане "статусно неутрална". Преписка између генералног секретара УН Бан Ки-муна и шефа ЕУ за безбедност и спољну политику Хавијера Солане се наставља. 88 Американаца у саставу Еулекса. Бан у невољи.

Преписка највиших званичника УН и ЕУ настављена је прошле седмице, пошто је Бан Ки-мун од Брисела још једном затражио да Еулекс на Косову делује у оквирима резолуције 1244 Савета безбедности, односно остане статусно неутралан на начин на који је то, у протеклих девет година чинио УНМИК.

"Генерални секретар је прошле седмице поново затражио од високог представника ЕУ за безбедност и спољну политику да Еулекс буде статусно неутрална, у складу са резолуцијом 1244", рекао је за РТС Онлајн високи званичник одељења за мировне операције УН.

УН нису желеле да потврде ни демантују прошлонедељну преписку највиших званичника две организације, потврђујући да Бан Ки-мун "инсистира на неутралности Еулекса".

"Генерални секретар и господин Солана разменили су бројна писма, али, као што знате, већина тих писама је поверљивог садржаја. Али, када је у питању Еулекс, предлажем да погледате извештаје генералног секретара, у којима се снажно сугерише статусна неутралност Еулекса у оквирима мандата који проистиче из резолуције 1244, коју је усвојио Савет безбедности", рекла је Банова представница за медије Мишел Монтас.

Европски званичници, пак, тврде да не постоји суштинска могућност за "статусно неутралан" став Еулекса, с обзиром да је улога те мисије дефинисана планом који је израдио некадашњи фински председник Марти Ахтисари, те да је, у међувремену, мисија постала део новог устава Косова.

Истовремено, УН су потврдиле да је нови преговарач на Косову, Новозеланђанин Ендрју Лендли, већ обавио прву рунду разговора са званичницима српске владе и представницима власти у Приштини.

Ледлијев главни задатак ће бити интензивирање разговора са званичницима власти у Београду и Приштини, око шест тачака "од заједничког интереса", укључујући царине, полицију, судство, транспорт и инфраструктуру, и српско културно наслеђе.

Лендли, званичник Одељења за правне послове светске организације, важи за једног од најспособнијих преговарача на Ист Риверу, како је најављено, остаће на Косову "све док не буде постигнут договор о спорним питањима између Београда и Приштине".

Бан под притиском

Ново инсистирање генералног секретара УН да мисија ЕУ не излази из мандата дефинисаног резолуцијом старом осам и по година, дипломати на Ист Риверу објашњавају великим притиском Русије, која је "изузетно незадовољна" деловањем Бан Ки-муна у процесу решавања косовске кризе, али и одлуком УНДП-а да отвори врата Фонду за отворено друштво у Грузији.

Руско незадовољство могло би, наводе дипломати, коштати Бана другог мандата на челу УН, као што се то пре неких 12 година догодило Бутросу Бутросу Галију, који је, зарад компликованих односа на међународној политичкој сцени, али и неколико озбиљних киксева светске организације, практично најурен са Ист Ривера.

Неповољан положај генералног секретара УН довео је и до "дефинисања излазне стратегије", према којој би се накадашњи министар спољних послова Јужне Кореје, по истеку мандата, вратио кући, али би група азијских земаља, чији је кандидат био Бан, задржала право на челно место у светској организацији у наредних десет година.

88 Американаца у Еулексу

Договором о учешћу Американаца у мисији ЕУ предвиђено је упућивање 88 америчких полицајаца, судија и тужилаца на Косово, потврдио је високи званичник Стејт департмента Данијел Фрид. Еулекс, када буде у потпуности распоређен, имаће укупно око 2.000 службеника, са задатком надгледања косовског правосуђа и обуке тамошње полиције.

Споразум о учешћу САД потписан је у Бриселу, након чега је саопштено да ће Американци бити изузети из косовског правосудног система, односно да ће евентуалне дисциплинске мере остати у надлежношти САД, као и да ће статус америчких чланова мисије ће бити под искључивом правном надлежношћу САД.

"Ово је први пут да Американци учествују у једној таквој европској мисији. Надам се да то ствара председан за будућу сарадњу између САД и ЕУ. Учешће Вашингтона истиче визију Европе и САД о заједничком раду у циљу подршке развоју Косова", рекао је Фрид.

ЕУ и САД, такође, очекују да ће "почетком децембра бити проглашена првобитна оперативна способност Еулекса". Поред САД, у мисији Еулекс ће учествовати службеници још неколико држава које нису чланице ЕУ, попут Турске, Швајцарске, Хрватске и Норвешке.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво