Србија за неколико година чланица ЕУ

Амбасадор Словеније у Србији Мирослав Луци оценио је да би Србија за неколико година могла да постане пуноправна чланица Европске Уније и да је направила огромне кораке у сарадњи са Хашким трибуналом.

Србија је направила велике кораке ка пуној сарадњи са Трибуналом у Хагу и могла би за неколико година да постане пуноправна чланица Европске Уније, оценио је Луци представљајући закључке завршетка словеначког председавања ЕУ.

"Србија има све услове за брзо и успешно спровођење потребних реформи, као и развијене административне капацитете за вођење предстојећих преговора о приступу ЕУ, што ме учвршћује у убеђењу да би могла већ за неколико година - две, три или четири - да буде пуноправна чланица Уније", рекао је Луци.

Таква оптимистична претпоставка подразумева да Србија до краја 2008. или почетком 2009. добије статус кандидата за чланство, као и да будућа влада и парламент сарађују и појачају напоре у том правцу, нагласио је словеначки амбасадор.

Луци је додао да "услов за даљи напредак остаје сарадња са Хашким трибуналом", али је оценио да је "Србија је учинила огромне кораке на путу ка пуној сарадњи с Трибуналом и јако мало јој фали да то поглавље заврши".

Најважније је да се што пре формирају државне институције, парламент и влада, истакао је амбасадор Словеније у Србији.

"Изгледа да ће се то десити у наредним данима, што је за мене феноменална вест. Убеђен сам да ће то бити активна и проевропски оријентисана влада", рекао је амбасадор.

Луци: Приоритет западни Балкан

Луци је подсетио да је један од кључних приоритета словеначког председавања Унијом био западни Балкан.

Као највеће успехе председавања навео је потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању са Србијом и Босном и Херцеговином,  предају мапе пута за либерализацију визног режима за све државе региона и почетак процеса за изграду споразума о саобраћају између земаља региона и ЕУ.

Закључак мреже ССП са земљама западног Балкана, са Србијом као централном државом, значи да је цео регион сигурно и бесповратно на путу ка ЕУ, истакао је Луци.

Када је реч о мапи пута за визну либерализацију, Србија је прва у региону добила тај документ, који одређује шта тачно треба да учини да би јој земље ЕУ укинуле визну обавезу, подсетио је Луци и додао да би Србија, ако то постигне, већ следеће године могла да се врати на безвизни режим, као у време СФРЈ.

Љоверас: Од српских власти зависи када ће Србија ући у Унију

Шеф делегације Европске комисије у Србији Жозеп Љоверас није желео да нагађа могући датум пријема Србије у ЕУ.

Подсетио је да је 2012. записана као година могућег пријема и да ће дужина трајања тог процеса зависити првенствено од српских власти.

Љоверас је рекао да са словенчаким амбасадором дели наду да ће Србија ускоро добити владу која ће бити "одлучно посвећена европским интеграцијама".

Европски савет раније је саопштио да се радује сарадњи са новом владом Србије која ће имати јасну европску агенду и наставити неопходне реформе, подсетио је шеф делегације Европске комисије.

Брисел је више пута поновио да ће испоштовати преузете обавезе, а "убрзање" и "статус кандидата" су речи које се често изговарају када је реч о Србији, рекао је Љоверас.

Убрзање напретка Србије ка пријему у ЕУ ће, према његовим речима, заживети чим буду испуњени услови из споразума потписаног 29. априла, међу којима је и пуна сарадња с Трибуналом у Хагу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи