Вучић: Следеће године имаћемо двоструко већи раст од Немачке

Мандатар за састав Владе Александар Вучић изјавио је да ће Србија следеће године имати двоструко већи раст БДП-а од Немачке. Слобода медија сада је неупоредиво већа него пре неколико година, рекао је Вучић.

"Не можемо да се меримо и да кажемо да смо успешни као Немачка, јер они имају већи стандард, али ћемо убрзано да се приближавамо најбољим земљама", рекао је Александар Вучић за ТВ Прва

Вучић је рекао да ће Србија следеће године бити једна од три земље са највећим растом БДП-а.

"У Србији ствари иду набоље. Не можете ни за годину, ни за пет, десет, двадесет, да поправите све што је урушено у претходним деценијама и вековима, ни наш менталитет, али можете много да направите", рекао је Вучић.

Он је подсетио да је земља била пред банкротством, али да је данас далеко од тога.

Србија и Кина требало би да потпишу 16 или 17 споразума током посете кинеског председника Си Ђинпинга Београду, рекао је Вучић.

"Покушаћемо да потпишемо 16 или 17 споразума", додао је он и, поређења ради, рекао да је Русија потписала 22 споразума са Кином, а Немачка 15. 

Вучић је истакао да је званична посета кинеског председника веома важна и да је знак велике сарадње две земље.

Подсетивши да је пре две године у Србији био и кинески премијер, Вучић је рекао да мали број земаља може да се похвали посетама председника и премијера те земље у току две године.

"Што кажете грађански, а знате да су политички протести"

Вучић је изјавио да политички "преваранти, мешетари и лажови" али и медији праве случај Савамала већим него што јесте, јер им је само потребан повод за нове нападе на њега, и истакао да је лицемерје називати протесте грађанским, ако је већ свима јасно да су политички.

"Нису овде разлог фантомке, а није ни хеликоптер био žживотно питање", приметио је Вучић и поновио да је само реч о томе да се пронађе увек нов повод за нападе.

У прилог томе навео је да се зато случај Савамала не заврšшава након šшто је он рекао да је врх градске власти одговоран.

На питање водитељке зашто тако реагује на такве ствари уместо да их прихвати као део политичке борбе, Вучић је рекао да је то њему јасно и додао:

"Али онда немојте да ме лажете да су то неполитички протести, онда кажите – ово је политичка борба, користимо сваку врсту политичког трика и преваре, лажемо да је хеликоптер животно питање, то је политичка борба, као што ја знам да је била и као што сви у Србији знају да је била."

На питање да ли је врх београдске власти таквим понашањем угрозио њега, рекао је да није угрозио њега као премијера, већ пројекат "Београд на води", који је, како је навео, требало да буде чист ко суза.

"Тиме су допринели различитим лоповима и лажовима да могу да причају да то није чисто као суза. Наравно да су угрозили. Али немојте да сметнете са ума још једну ствар која је веома важна, а то је да није тај повод, био би неки други", рекао је Вучић.

Он је повукао паралелу са случајем хеликоптер, за који је рекао да је била "измишšљена и лудачки вођена афера".

Каже да је то био удес који се догађа, да је Србија имала среће да има најмање несрећа такве врсте у региону и Европи, подсећајући да је немачки пилот недавно намерно срушио авион и тако убио 200 људи.

"Замислите да се то десило у Србији, побили би ми децу и породицу", казао је Вучић, додајући да је случај стварања афере хеликоптер исто био део политичке борбе и да то сви знају, као што је случај и када су новинари РТС-а долазили и питали га за уговоре за "Фијат" и "Ер Србију", а када их им је показао, онда га више никада нису питали о томе.

Каже да је поносан што је грађанима поводом рушења у Савамали рекао истину, што није лагао, за разлику од оних који су динамитом својевремено рушили Шилерову, иако су могли у њу да сместе децу и сиротињу.

"Хоћу народу да покажем да је реч о лажовима и лоповима... 86 објеката су срушили испод Плавог моста, све су биле занатлије српске, обични Срби, живели, радили тешко, све је срушено багерима, нико никада није смео да постави питање. Само говорим о лицемерју дела јавности и лицемера и лажова", рекао је Вучић и додао да никада није било речи о фантомкама под којима се убијало и хапсио председник државе.

Упитан за будућност Синише Малог, Вучић је рекао да није њега означио као кривца, већ да је рекао да је у питању врх београдске власти, да разрешење случаја треба препустити надлежним органима, те да је тај случај, када је рекао ко је одговоран, суштински решен.

На питање да ли се осећа угроженим, Вучић је рекао да се уопште не осећа угроженим, да се не плаши напада, а противницима је поручио да, пошто не могу да га победе на изборима и буду успешнији од њега у послу, нађу неку трећу опцију. 

"Ако мени кажу да сам Хитлер, то је слобода медија"

Александар Вучић је изјавио да је слобода медија сада неупоредиво већа него пре неколико година, што је илустровао сопственом оценом да је уређивачка политика готово свих недељника и дневних новина уперена против њега и Владе.

Вучић је рекао да слобода медија у Србији није тековина, јер није ни постојала у том облику за време Бориса Тадића и Драгана Ђиласа.

"Та слобода је неупоредиво већа него пре пет-шест година и ја сам сигуран да ће бити још већа. Ако мени кажу да сам Хитлер, то је слобода. То је супер и поносан сам на ту слободу", рекао је Вучић.

Вучић је оценио да су сви недељници "под контролом цивилног сектора, Мишковића, странаца, овог или оног" и да пишу против њега, осим Печата који је проруски, док Експрес има различите текстове.

"Сви остали недељници су против мене", рекао је Вучић.

Упитао је које су то дневне новине које подржавају њега, а што му се приговара, додајући при томе да уредништво Информера има потпуно другачију политику од његове, проруску, али да верује да уредник тих новина има позитивно мишљење о њему. 

Вучић је одбацио инсинуације да Информер пише оно што он мисли, наводећи да су то приватне новине чији садржај не жели да коментарише. 

"То су приватне новине, ја читам те новине, али хоћете ли да се правдам шта пишу приватне новине? Не пада ми на памет. Али уредник Информера једини има храбрости да каже Мишковићу, БИРН-у, Давенпорту нешто што им се не свиђа, а други не смеју да писну", рекао је Вучић.

Додао је, међутим, да није сагласан са наводима из Информера о америчком амбасадору Кајлу Скоту, уз оцену да сматра да је Скот коректан човек који жели добре односе Србије и САД. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи