Скупштина расправљала о Закону о граници

Посланици Скупштине Србије завршили су расправу у појединостима на Предлог закона о заштити државне границе, а у наставку седнице, који је заказана за сутра у 10 сати, расправљаће о амандманима на Предлог закона о изменама и допунама Закона о високом образовању.

У завршној речи, после расправе у појединостима о Предлогу закона о заштити државне границе, министар унутрашњих послова Ивица Дачић је изјавио да ће надлежни органи покушати да са земљама у окружењу направе споразум да се прелази граница са личном картом или са пасошима без визе и додао да се о томе разговара за сада са Румунијом, Бугарском и Мађарском.

Навео је да Србији недостају квалитетнији гранични прелази, а затим додао да сви предложени амандмани не могу да се прихвате и да је држава пре неколико година применила систем интегрисаног управљања границом и подсетио да је дошло до демилитаризације државне границе.

"На административним прелазима према Косову нема граничне полиције и за нас то није граница", рекао је Дачић одговарајући на примедбе посланика. 

Припадници МУП-а странцима који путују преко територије Србије са печатом Републике Косово поништавају те и стављају печате Републике Србије.

Када ће се Србија наћи на белој шенген листи зависи од брзине усвајања и примене закона, као и од тога када ће почети да се користе нови пасоши, али и од закона који су у надлежности Министарства правде, рекао је Дачић.

Позвао је све странке да подрже законе у интересу грађана.

Дачић је навео да ће се од 1. новембра издавати само нови пасоши, а да ће тражити продужетак важења рока за старе пасоше до краја 2009. године што, како је навео, треба да потврди парламент. Ако се не продуже стари пасоши они ће важити само до 31. децембра ове године.

Опозиција критиковала предложени закон 

Расправа о амандманима на Предлог закона о заштити државне границе почела је тек у поподневним сатима.

Опозиција је углавном критиковала предложени закон.

Посланици СРС су током расправе говорили о заштити државне границе на Косову и Метохији и оценили да се "не зна какав је став државних органа према Косову и Метохији, јер није донета резолуција о Косову и Метохији што уноси неспокојство међу грађане у покрајини". Радикали су оптужили ДС да помаже САД и ЕУ да доведу мисију Еулекс на Косово".

Посланик са листе ЛДП Владан Батић поставио је питање "где је граница када је Косово у питању, да ли је то граница према Албанији" и оценио да је закон требао да садржи "или посебан одељак који се одређује према Косову и Метохији или да буде прецизирано да се односи на Србију ван Косова и Метохије".

Посланици ће сутра расправљати о амандманима на Предлог закона о изменама и допунама Закона о високом образовању.

Пре подне ван дневног реда

Расправа о амандманима на Предлог закона о заштити државне границе на почетку седнице била је блокирана због јављања за реч више посланика који су рекламирали пословник и постављали питања.

Председавајућа Гордана Чомић изрекла је опомену потпредседници Скупштине из СРС Наташи Јовановић због непоштовања парламента и председавајуће, као и због опхођења без уважавања.

Шеф посланичке групе СРС Драган Тодоровић рекламирао је пословник, тражећи од Скупштине да испита и достави истините информације о дешавањима у просторијама тог посланичког клуба.

Рекао је да је у њихове просторије неко улазио, јер су затечени почупани каблови и испремештане ствари. Тодоровић је изразио сумњу у информације које је добио од скупштинских служби да је у питању кречење, јер такви радови нису обављени.

Посланик Нове Србије Мирослав Маркићевић затражио је од владе да реагује и подржи "наше сународнике у Црној Гори који желе да сперу срамоту због признавања независности Косова од стране црногорских власти".

Маркићевић је изјавио да је неколико десетина посланика тражило да им Влада Србије саошпти какве ће кораке предузети.

Посланик СРС Гордана Поп Лазић упитала је одакле новооснованој партији Српској напредној странци новац да у уторак на шест телевизија емитује пренос оснивачке скупштине.

Поводом противљења посланика СРС и ДСС због начина на који води седницу, Чомићева је више пута цитирала и објашњавала одредбе пословника на које се позива.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво