Суд правде о Косову

Међународни суд правде одлучио је да заинтересоване стране морају до средине априла 2009. године доставити писане изјаве о испитивању легалности једнострано проглашене независности Косова. До средине јула стране, укључујући и косовске Албанце, морају доставити коментаре на изјаве осталих учесника у процесу.

"Одлуком, датираном 17. октобра, Суд је одлучио да Уједињене нације и државе чланице могу пружити информације на питање упућено Суду за саветодано мишљење.

Одређен је 17. април 2009. године као крајњи рок до кога се писане изјаве о питању могу доставити Суду.

До 17. јула 2009. године заинтересоване стране и организације писане коментаре на претходне изјаве", саопштио је Међународни суд Правде.

"Узимајући у обзир да је предмет питања једнострано проглашена независност од привремених институција самоуправе на Косову, аутори те декларације ће вероватно имати прилику да изнесу информације о питању", наводи МСП.

У саопштењу Међународног суда правде се наводи да је генерални секретар УН Бан Ки-мун пренео, 10. октобра 2008. године,  највишем суду УН резолуцију којом се захтева да суд одговори на питање: "Да ли је једнострано проглашење независности од стране привремених институција самоуправе на Косову у складу с међународним правом".

Међународни суд правде ће, пошто је примио захтев, сачинити листу држава и организација које ће бити позване да суду доставе релевантне информације. Како је саопштено, суд ће затим заказати расправу о наведеном питању, која је у пракси најчешће и писана и усмена.

Одлука о легалности независности Косова, подсећа Међународни суд правде, неће бити обавезујућа, већ ће суд само дати саветодавно мишљење.

Од оснивања 1946. суд је дао саветодавно мишљење у 25 међудржавних спорова.

Резолуцију којом је затражено саветодавно мишљење Међународног суда правде о легалности независности Косова, Генерална скупштина УН усвојила је 8. октобра на предлог Србије.

Влада је, нешто раније, најавила да ће ускоро формирати тим који ће заступати Србију пред Међународним судом правде.

У њему ће, како сазнајемо, поред Саше Обрадовића, бити и стручњак за међународно право Владимир Ђерић, адвокат Игор Олујић, али и познати европски експерти за међународно право Малколм Шоф из Велике Британије, Андреас Цимерман из Немачке и Швајцарац Марсело Коен.

Власти у Приштини су прошле седмице објавиле да ће њихов експертски тим пред Међународним судом правде предводити британски правник, Мајкл Вуд, који је учествовао у обличавању докумената конференција у Дејтону 1995. и Рамбујеу четири године касније. Вуд, који ће до почетка претреса у Хагу, окупити тим стручњака, активан је члан Комисије за међународно право Уједињених нација.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво