Иштван Пастор изабран за председника Скупштине Војводине

На конститутивној седници Скупштине АП Војводине, са 91 гласом за, за председника Скупштине Војводине изабран је Иштван Пастор. Изабрани и потпредседници и генерални секретар покрајинске Скупштине, чиме је конститутивна седница завршена.

Против избора Пастора за председника Скупштине Војводине било је 14 посланика покрајинског парламента, док се њих 13 уздржало, јавља дописник РТС-а.

Осим СВМ-а, за су били и СНС, СПС и СРС. Против је био ДС, који каже да се политике две партије већ неко време размимоилазе. ЛСВ се уздржао, јер кажу да нису ни били позвани на консултације.

Први пут у историји вишестраначја у Војводини, један човек је по други пут изабран за председника Скупштине Војводине.

Пастор је положио заклетву и рекао да му је велика част што је други пут председник, али да је то велика одговорност.

"Овај сазив Скупштине радиће у корист грађана Војводине и надам се да ће се посланици без разлике у политичком опредељењу залагати за унапређење живота грађана у безбедном окружењу", рекао је Пастор.

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор изјавио је да ће следећа седница парламента бити одржана највероватније за десетак дана и да ће главна тема бити формирање Покрајинске владе.

Раније данас, неколико минута након почетка седнице, одређена је полусатна пауза, како би Верификациона комисија урадила свој посао, након чега су у Скупштини потврђени мандати и изабран нови председник покрајинског парламента.

Упитан ко ће учествовати у разговорима о формирању нове Владе Војводине, Пастор је рекао да сигурно зна да ће у тим разговорима учестововати СНС и СВМ.

"СВМ је позвана на разговоре за формирање Владе, а све остало зависи од Српске напредне странке, јер је она освојила убедљиво највише мандата и она одлучује о томе с ким ће разговарати", рекао је Пастор.

Он је додао да СВМ нема ништа против ширења списка странака са којима ће се разговарати о Покрајинској влади и поновио да све зависи од СНС-а.

По избору председника Скупштине, биће изабрани и потпредседници, као и генерални секретар Скупштине, чијим избором ће данашња седница бити завршена, а избор Покрајинске владе и других скупштинских тела биће обављен на наредној седници, коју ће заказати нови председник.

Првој седници овог сазива председава најстарији од присутних посланика, а то је Вучета Тошковић, посланик листе "Александар Вучић – Србија побеђује".

Потпредседник СНС-а Миленко Јованов је, уочи почетка конститутивне седнице АП Војводине, новинарима рекао да би Игор Мировић био одличан кандидат за председника Покрајинске владе.

Јованов је додао да би у наредних 15-ак дана требало да буду завршени разговори око формирања Покрајинске владе.

Каже да је за сада извесно да ће партнер Српској напредној странци у тој влади бити Савез војвођанских Мађара, а на питање које друге странке долазе у обзир да буду део будуће Покрајинске владе, рекао је да ће се то знати у наредним данима.

На питање која од странака досадашње владајуће коалиције у Покрајини, осим СВМ-а, има највише шанси да буде у будућој влади, Јованов је рекао да је то "опет СВМ", а на питање да ли је ЛСВ могући партнер, он је истакао да је "све могуће".

Изабрани потпредседници и генерални секретар покрајинске Скупштине

Избором потпредседника и генералног секретара Скупштине АП Војводине завршена је данашња Конститутивна седница покрајинског парламента, на којој су пре тог избора верификовани мандати посланика и изабран председник скупштине.

Према Статуту Скупштине АП Војводине право да именују по једног потпредседника покрајинског парламента имају све формиране посланичке групе, док највећа посланичка група може именовати два потпредседника, тако да ће у овом сазиву Скупштина АП Војводине имати укупно седам потпредседника.

У складу са тим СНС је именовао два потпредседника и то су Снежана Седлар и Дамир Зобеница, испред СПС-а на ту функцију је изабрана Александра Ђанковић, испред ЛСВ-а Душан Јаковљев, а испред СРС-а Смиљана Гламочанин Варга, док ће испред ДС-а на тој функцији бити Мирослав Васин, а испред Покрета "Дпоста је било" Иван Стјеповић.

За генералног секретара Скупштине изабран је Никола Бањац.

На покрајинским изборима који су одржани заједно с локалним и републичким, 24. априла, коалиција коју је предводила Српска напредна странка освојила је 63 од 120 мандата.

Коалиција Социјалистичке партије Србије и Јединствене Србије освојила је 12 мандата, коалиција окупљена око Демократске странке 10, колико и Српска радикална странка, а Лига социјалдемократа Војводине девет посланичких мандата.

Покрет "Доста је било" освојио је седам мандата, Савез војвођанских Мађара шест, Мађарски покрет два, а Зелена странка један мандат.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво