Иванић са државним врхом Србије

Члан Председништва БиХ из редова српског народа Младен Иванић борави у Београду, где се састао са премијером Александром Вучићем и председником Томиславом Николићем.

Председник Владе Србије Александар Вучић разговарао је са Младеном Иванићем, који је премијера упознао са новонасталим погоршањем политичких прилика и међунационалних односа у БиХ.

У разговору о ситуацији у БиХ, Иванић је Вучићу пренео да се Срби у БиХ, после много година, поново осећају усамљени и да страхује од наставка прегласавања у органима БиХ, које је почело одлуком о попису, као и од угрожавања националних интереса Срба у БиХ.

Премијер Вучић је захвалио Иванићу на информацијама, као и на одговорном поступању у заштити виталних интереса, како Босне и Херцеговине, тако и интереса српског народа у њој.

„Србија жели добре и најближе односе са Босном и Херцеговином, али Србија не може и неће никада оставити на цедилу српски народ у БиХ“, поручио је премијер Вучић.

Услед новонасталих околности, наводи се, премијер Вучић и Иванић су договорили чешће сусрете и размену информација и мишљења, саопштено је из Владе Србије.

Иванић је разговарао и са председником Републике Србије Томиславом Николићем.  

Председник Николић је том приликом посебно истакао да Србија већ годинама улаже велике напоре да очува стабилност региона, али нема увек пуну подршку суседних земаља.

"Често поједини политичари, зарад ускогрудих а краткорочних политичких бенефита, подстичу тензије међу народима који живе у региону, и на тај начин наносе огромну штету процесу помирења међу грађанима и државама. Ово се посебно односи на Босну и Херцеговину у којој се стање убрзано погоршава. Будућност целог Балкана је у сарадњи, у стремљењу ка прихватању европских стандарда, а предуслов те сарадње морају пре свега бити мир и стабилност, и на томе Србија чврсто инсистира", рекао је председник Николић, а саопштено је из Председништва.

Младен Иванић је рекао да иступи поглавара исламске верске заједнице и католичке цркве у Босни и Херцеговини, те реторика политичара из Федерације Босне и Херцеговине, враћају грађане у ране деведесете године прошлог века.

Иванић сматра да се то мора зауставити, јер такви поступци угрожавају мир и стабилност и стварају несигурност, посебно код припадника српског народа.

Иванић је додао да се искрено нада да ће то бити на време схваћено и да ће се Босна и Херцеговина вратити на пут остваривања напретка за све своје грађане и стварање могућности за живот као у развијеним земљама Европе.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво