Јеремић: Утакмица је тешка, имамо шансе за победу

Кандидат Србије за генералног секретара Уједињених нација Вук Јеремић рекао је за РТС да ће, ако источна Европа да свог кандидата, Србија бити близу победе у утакмици за наследника Бан Кимуна.

Вук Јеремић је, гостујући у емисији Око, рекао да је трка за генералног секретара УН велика утакмица у којој су улози велики.

Овде можете погледати емисију "Око" у којој је гостовао Вук Јеремић

"Та утакмица је тешка, компликована и сложена. У њој учествују углавном људи који се већ годинама налазе у некој врсти круга оних где се дискутује о највишим међународним односима", напомиње Јеремић.

Ако источна Европа да свог кандидата, јер је по неписаном правилу сада ред да генерални секретар буде из овог региона, Јеремић сматра да ће Србија тада бити у ситуацији да буде близу победе у тој утакмици.

"Ако не буде, ако цео свет буде укључен у ову трку, тада је јако тешко процењивати", додаје Јеремић.

Према његовим речима, почетак изборног процеса је у последњој недељи јула и биће одржано више кругова гласања.

"Нема никаквих правила колико би то требало да потраје, али се очекује да до краја октобра буде познат наследник Бан Кимуна", указује кандидат Србије за генералног секретара УН.

Како каже, дошло је до промене у процедури – први пут су се кандидати представили званично и на пленуму Генералне скупштине УН.

"Ја сам имао 86 питања на која је требало да одговорим. Након тог 'саслушања', ствар се премешта у Савет безбедности, који чине 15 држава чланица", наводи Јеремић.

Од 11 пријављених кандидата, додаје Јеремић, само је кандидатура Србије испраћена документом, конкретном платформом која садржи 53 конкретна обећања шта ће учинити кандидат Србије ако буде изабран.

"Та 53 обећања су подељена у пет тематских целина: одрживи развој, климатске промене, мировне операције, људска права и реформа система управе УН. Ми у ову утакмицу улазимо врло транспарентно, ставили смо пред цео свет оно што желимо да постигнемо", указује Јеремић.

С обзиром на то да се избор врши у СБ, напомиње Јеремић, право вета има пет сталних држава чланица – САД, Русија, Кина, Велика Британија и Француска.

"Избор генералног секретара ће на крају бити резолуција Савета безбедности, а да би она била изгласана, потребно је да ниједна стална чланица не буде против тога. Треба имати девет гласова од 15 и ниједан вето. То је циљ који свих 11 кандидата овог тренутка покушавају да остваре", објашњава Јеремић.

У овом тренутку је рано да се процењује који ће бити став земаља, каже Јеремић и додаје да је то што је Србија релативно касно кренула у кампању одређена врста хендикепа.

"Не треба жалити за пропуштеним приликама. Ја сам у последње три недеље имао прилику да разговарам са председницима, министрима спољних послова и мислим да има разлога да будемо умерени оптимисти", подвлачи Јеремић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи