Србији не припада улога злочинца

Срби су народ на Балкану који чини највећи допринос превладавању прошлости, рекао председник Борис Тадић у интервјуу немачком "Велту", нагласивши да одбија улогу злочинца за Србију.

Председник Србије Борис Тадић поручио је да су Срби народ на Балкану који чини највећи допринос превладавању прошлости и нагласио да одбија улогу злочинца за Србију.

"На жалост, једини сам председник који се извинио за злочине своје земље и сматрам да је заиста за жаљење што су остали председници пропустили да се извине за крвопролиће и ужасе, почињене над мојим народом. Улогу злочинца за Србију морам да одбијем. Био је то грађански рат у коме су сви учествовали. Сви се морамо одредити према нашој одговорности'', рекао је Тадић у интервјуу немачком дневнику "Велт".

''Ми нашу прошлост морамо расветлити. Када је Караџић био ухапшен, немачки канцелар Ангела Меркел ме је позвала да би ми честитала. Упитала ме је да ли сам задовољан, а ја сам рекао да нисам и да ћу то бити тек онда када Младић буде ухапшен", додао је Тадић.

Председник Србије је, такође, рекао да га гласине, које се појављују у европским медијима, о томе да је Ратко Младић под заштитом безбедносног апарата, чине несрећним.

''Наш полицијски апарат је од врха до дна концентрисан на хватање Младића. То кажу, такође, и међународни безбедносни експерти. Од 46 лица, које је оптужио Трибунал, Србија је до сада изручила њих 44, укључујући два некадашња председника наше државе", подсетио је Тадић.

Без насиља у решавању политичких проблема 

Говорећи о предстојећој посети руског председника Дмитрија Медведева Србији и, коменатришући опаску "Велта" да би Србија требало да се дистанцира од Русије ако жели да припада Европи, председник Србије је рекао: ''Србија нема разлога да има већу дистанцу према Русији него Немачка. Ваша земља има исто тако функционалне односе са Русијом, као и ми, вероватно чак и тешње".

Подсетивши да је Немачка посредник између Русије и Европе, Тадић је изразио наду да и Србија може да игра сличну улогу.

"Што се нашег политичког система тиче, ми се јасно оријентишемо на Европску унију, наш однос према Бриселу има кључну позицију. Наш систем је, уосталом, врло сличан немачком'', указао је Тадић.

На питање листа о ставу Србије према грузијском питању, Тадић је рекао: "Тема Грузије је за нас веома сензибилна. Србија не може да предузме ни имплицитне, а ни експлицитне кораке који би угрозили наше легитимне интересе на Косову. Одбијамо насиље у решавању политичких проблема".

Због тога је Србија, подвукао је Тадић, проблем Косова извукла из политичке сфере и обратила се Међународном суду правде, који треба да разјасни да ли је проглашење независности Косова била правно.

Лист за председника Србије констатује да важи као покретачка сила приближавања ЕУ, али да када је реч о статусу Косова заступа непопустљиву позицију Србије.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи