Николић: Србија значајан партнер Кине

Србија може да буде ослонац Кине у Европи и њен значајни партнер за будућност, рекао је председник Републике Србије Томислав Николић у разговору са Ли Вејом, председником Центра за истраживање развоја Државног савета НР Кине.

Николић је истакао да из развоја економске сарадње Србије и Кине произлази јасан интерес за обе земље, те подсетио да је до сада покренуто више веома важних заједничких пројеката.

Између осталог, председник је навео и значај недавно потписаног уговора за смедеревску железару, као и чињеницу да ће улазак кинеских партнера у српску месну индустрију опоравити српско село и вратити у њега људе, који су до сада бољи живот тражили у градовима.

Такође, Николић је свом госту саопштио да га је веома обрадовала подршка Народне Републике Кине српском кандидату за генералног секретара Уједињених нација, Вуку Јеремићу.

Господин Ли је захвалио председнику Николићу на немерљивом доприносу унапређењу срдачних односа између Србије и Кине.

Информисао је председника Николића о активностима у вези са спровођењем кинеског пројекта "Један појас, један пут" и изразио жељу да се уложе максимални напори како би се потенцијали сарадње наших двеју земаља у потпуности искористили.

Председник Центра за истраживање развоја Државног савета Народне Републике Кине изразио је саучешће српском народу због недавне смрти великана југословенске и српске кинематографије Велимира Бате Живојиновића, саопштила је Прес-служба председника.

Са Ли Веијом се састао и министар спољних послова Ивица Дачић и том приликом посебно нагласио значај који Србија придаје предстојећој посети кинеског председника Си Ђинпинга.

Високи гост из Кине је са Дачићем разговарао на тему билатералних односа и економске сарадње две земље, као и о нашем виђењу интерконтиненталне иницијативе "Појаса и пута" и стратегији привредног развоја у Републици Србији, наводи се у саопштењу МСП.

Дачић је указао да састанци које је Ли Веи имао током тродневног боравка у Београду, представљају значајан елемент припреме посете кинеског председника Србији.

Министар привреде Жељко Сертић такође је разговарао са Ли Веијом оценивши том приликом да је куповина Железаре "Смедерево" само почетак успона квалитетнијих привредних односа две земље.

Сертић је предочио кинеској делегацији све могућности и модалитете унапређења српско-кинеске сарадње и додао да је куповина Железаре "Смедерево" само почетак успона квалитетнијих привредних односа две земље.

Ли је данас разговарао и са премијером Србије Александром Вучићем.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво