Николић прихватио позив Изетбеговића да на јесен посети БиХ

У више наврата одлагана званична посета председника Србије Томислава Николића Босни и Херцеговини требало би да се одржи на јесен, пошто је председник Србије прихватио позив председника Председништва БиХ Бакира Изетбеговића.

Данашње Николићево учешће на Самиту Брдо-Бриони процес и јучерашње на Самиту 100 бизнис лидера Југоисточне Европе у Сарајеву, прва је посета председника Србије БиХ откако је изабран на ту функцију.

Николић је требало да посети Сарајево у марту ове године, што би била и његова прва званична и билатерална посета БиХ, али је посета отказана јер је у међувремену у Швајцарској, по потерници из Србије, ухапшен ратни командант Армије БиХ Насер Орић.

Одговарајући на питања новинара, Изетбеговић је рекао да је Николићева посета први пут одложена због лоше атмосфере после напада на премијера Србије Александра Вучића у Сребреници, а да у априлу Николић није могао да дође.

"Имаћемо посету већ на јесен", рекао је Изетбеговић.

Према његовим речима, у претходна два дана била је веома добра атмосфера, са зрелим дискусијама и разумним полемикама.

"Са Николићем имам лично веома добре односе и то може помоћи да се разлике у гледању две земље превазиђу. Очекујем да се одазове и дође у завничну посету БиХ", навео је Изетбеговић.

На одвојеној конференцији за медије, Николић је истакао да је увек вољан да дође у БиХ, да са тим нема проблем, као и да би дошао и прошли пут да је могла да му буде гарантована безбедност.

"На то не можете да се оглушите, иако знате да ми длака са главе не би фалила. Наш лични контакт је изванредан и договорили смо на јесен званичну посету БиХ", указао је Николић и нагласио да се томе унапред радује.

Председник Србије је додао да се нада да се нигде у свету, а не само код нас, неће догодити да буде инцидената када у посету дође званичник суседне државе, подсећајући на напад на премијера Србије Александра Вучића у Сребреници прошле године.

"Он није био обичан гост, већ је дошао на обележавање једног злочина који је тежак и за српски народ. Бошњаци јесу жртве, али Срби су починили злочин. Требала је храброст да се дође на то, али Вучић није очекивао да му треба и људска храброст да се бори са екстремистима", поручио је Николић.

Потврдио је да ће сигурно доћи у Сарајево, а да је на Председништву БиХ да одлучи да ли позив остаје или не, односно да ли могу да му гарантују безебедност.

"Свима нама се ништа ружно није десило, и зашто би постојала могућност да се мени нешто догоди", рекао је Николић и закључио да посета може да буде знак да је између Србије и БиХ све у реду.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво