Николић: Проблеме са Загребом превазилазићемо директним разговором

Председник Србије Томислав Николић изразио је уверење да ће проблеми са Хрватском, на путу Србије ка ЕУ, бити превазиђени у директним разговорима и заложио се за заједнички наступ земаља региона према ЕУ, како не би пролазило десетак и више година од отпочињања процеса придруживања до чланства у Унији.

Николић је, на конференцији за новинаре после састанка шефова држава Југоисточне Европе у оквиру Самита Брдо-Бриони у Сарајеву, навео да је Хрватској замерено што је одмах на првом поглављу желела да укаже како Србија није спремна.

"Мислим да ћемо то отклонити у директним разговорима и мислим да ћемо о томе сада унапред разговарати како се не би стварао утисак да државе које су последње ушле у ЕУ желе да тај процес проширења саме зауставе, иако је довољно да се код оснивача појавио замор у проширењу", нагласио је Николић.

Указао је да је са колегиницом из Хрватске Колиндом Грабар Kитаровић разговарао на тему проблема које је Загреб направио у отварању поглавља Србији, додајући да је Хрватска покушала да заустави Србију захтевима које није могла да оправда, а ни докаже Европи у потпуности.

"Имаћемо у најскорије време састанак на којем ће експерти и државни функционери разговарати и договарати следеће кораке. Мислим да Хрватска неће моћи да оправда свој став, тако да ће Србија највероватније имати отворено поглавље", истакао је Николић.

Председник је изразио спремност да инсистира на испуњавању оправданих захтева, али је додао да зна да у Хрватској постоје неки политичари који исказују жељу да Србију оставе по страни, да не постане пуноправни члан ЕУ.

"Увек се надам да ће то бити политичка мањина у Хрватској и да Хрватска окренута будућности неће морати да се окреће прошлости, да у њој тражи савете како да се понаша према Србима и Србији, јер нам је то доносило само проблеме", додао је Николић.

Нагласио је да ове састанке не треба прекидати и да се на њима мора инсистирати због свих проблема које Европа има у свом функционисању и који су пренети на односе у региону.

"Данашњи скуп донео је нови квалитет да смо отворено разговарали о ономе што нас помало дели. Србија ће сигурно наставити да искрено учествује у процесу Брдо-Бриони, као што Влада Србије искрено учествује у процесима који су из овога проистекли", рекао је Николић.

Напоменуо је да је жеља Србије да буде чланица ЕУ искрена и да на путу ка Унији испуњава услове који се постављају.

Према његовим речима, Самит у Сарајеву је био прилика да се договори заједничко деловање у проблемима који дотичу све у региону.

"Инсистирало сe да жељу да будемо чланице исказујемо заједнички и да то деловање буде заједничко, како би се сви што пре спремили за чланство, да не би протицало 10 до 15 година од једног до другог чланства", објаснио је Николић.

Сматра да Србија има поглавље које за њу представља велики проблем, али има га и ЕУ која га је смислила.

Такође, изразио је задовољство што је на Самиту лако усаглашена заједничка изјава и додао да ће Србија са вољом ићи у Македонију, где ће бити одржан наредни Самит Брдо-Бриони процеса.

Николић се осврнуо и на жељу земаља региона за чланством у НАТО, поручивши да Србија нема намеру да приступа било ком војном савезу, да са било ким има заједничке операције, а да ће подржавати мисије УН и ЕУ.

"У свему што војни блокови буду организовали Србија неће учествовати", рекао је Николић и додао да постоји разумевање за став Србије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво