Питање виза за Србе на Космету, у потрази за најбољим решењем

Београд очекује од Европске уније да пронађе решење по којем држављани Србије на Косову и Метохији са српским биометријским пасошима неће бити изузети из процеса визне либерализације и тиме сврстани у категорију грађана другог реда.

У Канцеларији за Косово и Метохију речено је Танјугу да Срби са Косова и Метохије не смеју бити доведени у позицију да буду уцењени, односно изложени притиску да узимају пасоше самопроглашеног Косова како би могли да путују без виза.

Питање је актуелизовано након што је Европска комисија почетком маја предложила Савету ЕУ и Европском парламенту да укине визе за Косово за краћи боравак у земљама шенгенске зоне.

Наиме, Србима на Косову од 2009. године пасоше издаје Координациона управа и они су изузети из режима визне либерализације Србије, па би се, у случају да Косово добије безвизни режим, могло десити да косовски Срби, једини на Западном Балкану, морају да траже визе за путовања у Европу.

Председница Центра за спољну политику Александра Јоксимовић у разговору за Танјуг каже да је решење тог проблема могуће само кроз комуникацију са ЕУ, која је једина ауторизована да спроведе визну либерализацију.

Подсећа да у овом тренутку Косово има још неке предуслове које мора да испуни да би добило визну либерализацију, а један од кључних је ратификација споразума о разграничењу са Црном Гором.

Очекује да ће парадокс да Срби са Космета немају могућност да на адекватан начин користе визну либерализацију убрзо бити решен, али верује да суштина те одлуке није покушај дискриминације, већ жеља да сви са подручја Косова могу користити визну либерализацију.

"Визна либерализација Косова је добра вест и за Београд и за регион, тиме ће и читав регион имати могућност коришћења слободног кретања у земљама ЕУ", наводи Јоксимовић.

Не сматра да је ЕУ, тиме што је обећала визну либерализацију Косову, ублажила критеријуме, већ напротив да сама чињеница да одређене технике и услови који се морају спровести говоре у прилог томе да постоји већа контрола кретања.

"Верујем да је ЕУ сасвим сигурно добро одмерила пре него што је направила искорак у том правцу, нарочито имајући у виду осетљив тренутак у вези са мигрантском кризом", наводи Јоксимовић.

Директор Форума за етничке односе Душан Јањић решење види или у томе да Срби узму косовске пасоше или да им Србија, "по принципу двојног држављанства на које имају право, издаје пасоше као и другим држављанима у централном делу земље".

То да ли ће Срби узети косовске пасоше ствар је опредељења, али по Јањићу, боља опција него да немају могућност да путују без виза.

Јањић сматра и да Београд треба мало да промени политику и да "не врши притисак на људе да пружају отпор тако што на крају неће моћи да путују".

Јањић, такође подсећа да је једно одлука о визној либерализацији, а друго примена, па додаје да Косово мора да испуни још услова што пружа могућност да се српски проблем реши пре него што Косово добије безвизни режим.

Такође верује да ЕУ не попушта Косову, поготово не око безбедносних питања и техничких стандарда.

О томе како ће визна либерализација за Косово утицати на Србе са Косова који поседују српске биометријске пасоше било је речи и јуче, првог дана наставка техничког дијалога делегација Београда и Приштине у Бриселу, пренео је новинарима директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, који је рекао да је то питање поставио како делегацији Приштине, тако и посредницима из ЕУ.

Средином маја мандатар за састав нове владе Александар Вучић рекао је да ће тај проблем бити решен и пре него што Косово добије безвизни режим.

"Ни сада не могу да путују са тим које издаје Европска унија Косову, јер ће њих бити тек за три, четири месеца. Ми ћемо пре тога решити проблем нашим грађанима", рекао је тада Вучић и истакао да ће проблем ће бити решен у складу са интересима српског народа.

Питање је колико ће визна либерализација за Косово, чак и да ступи на снагу, бити ефективна, будући да постоје чланице ЕУ које не признају приштинска документа.

Међу њима и, на пример, Шпанија, која, како је током јучерашње посете Београду поручио министар спољних послова Хосе Мануел Гарсија-Маргаљо, не признаје документе који долазе са Косова и неће омогућити визну либерализацију за грађане који долазе са те територије.

Европска комисија је 4. маја предложила Савету ЕУ и Европском парламенту да укине визе за грађане Косова за краћи боравак у земљама "шенгенске зоне".

Да би добило визну либерализацију, Косово треба да ратификује споразум о разграничењу са Црном Гором и појача напоре у борби против организованог криминала и корупције.

Једном кад Европски парламент и Савет Европе усвоје предлог визне либерализације за Косово, људима са Косова са биометријским пасошима више неће бити потребне визе за краће боравке до 90 дана у свим чланицама ЕУ осим Ирске и Уједињеног Краљевства, а и даље ће им требати визе за Исланд, Лихтенштајна, Норвешку и Швајцарску.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво