Шта доноси Николићева посета Сарајеву

Председник Србије Томислав Николић у суботу ће боравити у првој званичној посети Босни и Херцеговини од ступања на дужност 2014. године. Николић ће учествовати на састанку регионалних лидера у оквиру процеса "Брдо-Бриони". Долазак су потврдили и председници Хрватске, Црне Горе, Словеније, Албаније, Италије. Биће то прилика за дефинисање односа земаља у региону, али и разговор о томе шта компликује те односе.

После неколико одлагања, Сарајево ће угостити председника Србије. Да се осећа добродошлим и да посета резултира опоравком и поправком односа, жеље су бошњачког члана Председништва БиХ, изречене пре три месеца. Да ли се и шта у међувремену променило?

"У последњих месец дана имали сте серију антисрпских инцидената у Босни и Херцеговини. Бошњачка политичка елита, па и шире, читав национални корпус, или не могу или неће да схвате и прихвате да постоје специјалне везе између дела БиХ и Србије и да су то специјалне везе, природне али и дејтонски регулисане везе", рекао је политиколог Ненад Кецмановић.

Међутим, политичари са обе стране Дрине, због европске будућности, истичу сарадњу и помирење. То, неретко, спотичу дешавања не само из далеке већ и из блиске прошлости. Напад на премијера Србије у Сребреници, пресуда Радовану Караџићу у Хагу, односи са Републиком Српском.

"Такве посете једино могу допринети да две земље реше спорна питања. Мислим да би требало да се дешавају једном месечно колико спорних питања има и колико је времена прошло од конструктивног дијалога који је неопоходан за ове земље. Али оне су, нажалост, или на срећу, ослоњене једна на другу и немогуће је да успе једна или друга а да немају добросуседске односе", каже Сања Влаисављевић, директорка Центра за културу дијалога БиХ.

Оцена односа међу бившим југословенским републикама, за аналитичаре је увек компликован посао. Слично је и са очекивањима од сусрета.

"Мислим да то није погодан моменат ни за једну, ни за другу, ни за трећу страну. Напросто јер је ситуација сувише ровита и напета по више линија и задирање у било који од тих проблема само би допринело једној лошој атмосфери. Боље је очекивати да је то једно смиривање, тако, отворен је дијалог", рекао је Кецмановић.

Отвореном дијалогу надају се и у Председништву Србије. Сутрашњу посету виде као прилику да лидери региона разговарају о изазовима које заједнички могу да реше. Уједно, то је можда и прилика да се председник Србије договори о првој званичној посети Хрватској, јер ће у Сарајеву бити и председница те земље.

Пре политике, државе повезује економија. Самит под називом "Договор за ново доба Босне и Херцеговине", који у Сарајево доводи и водеће пословне људе, биће прилика за то.

Србија је своју шансу у БиХ већ нашла – највећи је инвеститор у тој држави. То подручје је трећа извозна дестинација наше земље и четврти спољнотрговински партнер.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво