Ивановић: Почети формирање ЗСО, са Албанцима или без њих

Лидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић поручио је да Срби треба да почну са формирањем Заједнице српских општина јер ће отпор Албанаца према њој спласнути једино оног тренутка када буду схватили да ће ЗСО бити формирана са њима или без њих.

Ивановић, који служи затворску казну, оценио је у писму достављеном преко свог адвоката Радију “Контакт плус” у Косовској Митровици да је очигледно да ће Приштина отезати са питањем формирања ЗСО највише јер косовска власт схвата да је опозиција као једну од кључних тема узела противљење формирању Заједнице.

"Мислим да не треба чекати на добру вољу Приштине, јер те добре воље неће бити. Приштина ће стално условљавати питање формирања ЗСО",” рекао је Ивановић и додао да ће се од Србије тражити други уступци, занемарујући чињеницу да су уступци урађени оног тренутка док су преговори о ЗСО текли.

Мислим да сада представници Срба у институцијама морају кренути напред, навео је Ивановић и подвукао да је очигледно да ЗСО мора имати председника, скупштину, председништво, секретаријат и да те органе треба формирати, без обзира на то што се не зна која ће овлашћења имати, јер ће се то усаглашавати.

“Зашто је битно кренути у формирање ЗСО? Јер ће спласнути отпор према њој онога тренутка када Албанци буду схватили да ће ЗСО бити формирана са њима или без њих. Према томе, Срби морају направити корак напред јер очигледно је да међународна заједница не може одустати од онога што је под њиховим патронатом договорено у Бриселу,” навео је Ивановић у писму.

Оценио је да међународна заједница не жели да притиска косовску владу у вези са ЗСО јер влада у Приштини има озбиљне проблеме са управљањем ситуацијом и озбиљне проблеме да превлада отпор опозиције која злоупотребљава питање ЗСО за унутрашња политичка препуцавања.

“Треба формирати органе ЗСО, а не да нам их неко други понуди, а ако препустимо иницијативу, ми смо у страту у подређеном положају, ем смо направили уступке око договора око ЗСО, ем сад још правимо уступак у том смислу да нам неко други пише Статут ЗСО а не ми,” подвукао је Ивановић.

Ивановић је првостепеном одлуком суда осуђен на девет година због, како се тврди, злочина који су почињени 1999. у Косовској Митровици, а његова одбрана уложила је жалбу на пресуду Апелационом суду у Приштини.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво