Јанмат: Потребно пословно унапређење Србије

Шеф сектора зе европске интеграције Делегације Европске Уније у Србији Фрејк Јанмат за РТС каже да преговори o поглављу 24 могу да допринесу солиднијем правном систему и да је то разлог зашто се креће са отварањем тог поглавља.

Гостујући у Дневнику РТС-а Фрејк Јанмат је истакао да је битно да се унапреди пословно унапређење Србије и да има још посла у области приступа финансија и прихода.

Јанмат је истакао да постоји више препорука како да се подстакне пословно унапређење.

"Тражимо да се направи гарантна схема за мала и средња предузећа што ће помоћи Србији. Позивамо за даље смањење административног терета та компаније, део тога је ограничавање парафискалних намета које фирме плаћају, залажемо се за боље планирање капиталних инвестиција државе како би се стимулисали велики пројекти посебно у енергетици", истиче Јанмат.

Додаје да је реструктурирање државних предузећа нешто што Влада спроводи. Постигнут је напредак, али изазов је завршити тај процес. Сматрам да има више фактора који утичу, али због тога предлажемо да се посвети пажња социјалној компоненти, радници који су вишак заслужују посебну пажњу националне групе запошљавања као и омладина.

Постоји контрола, надзиремо ситуацију током читаве године, на јесен имамо годишњи извештај за све чланице, укључујући и Србију. Следеће године ћемо проћи сваку препоруку и видети у којој мери је испуњена.

Говорећи о, како је истакао Министар Вујовић, критичној фази спорвођења реформи у Србији, Јанмат каже да су реформе спроведене, али да читав процес транзиције није финализован.

"Фискални дефицит је био значајно смањен што је јако добро, али то је постигнуто захваљујући једнократним приходима продајом Телеком фреквенција, капиталним инвестицијама које нису спроведене. Желели бисмо да видимо структруалнији приступ у дефициту. Потребно је смањити износ који Србија мора да плаћа као јавни дуг", истиче Јанмат.

У току је и ЕК анализа субвенција које су дате железари Смедерево до 1. фебруара 2015, Јанмат каже да је челик конкурентан сектор широм света и да се утврђује да ли је износ који је држава дала Железари био неопходан да се фирма врати на ноге.

"Прва ствар коју треба поменути је да је челик широм света врло конкурентан сектор. У ЕУ чланице не смеју да пружају субвенције челичанама и ако постоје докази да неке јесу, онда ће ЕК покренути истрагу. Према споразуму придруживању, Србија има прелазни поериод пет година, током којих може да пружа помоћ. Сада гледамо шта је дато пре 1. фебруара 2015 заједно са продајом компаније и покушавамо да утврдимо да ли је износ био неопходан како би се фирма вратила на ноге", закључује Јанмат.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара