Стефановић: Одговор на тероризам мора бити снажан

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је на VII Међународном састанку високих представника задужених за питања безбедности у Грозном, да одговор на тероризам мора бити снажан, како на националном, тако и на међународном нивоу, пре свега кроз узајамну помоћ и сарадњу.

"Тероризам је глобални проблем. Чвршћа сарадња и благовремена размена безбедносно интересантних информација веома је важна за супротстављање свим изазовима који нас очекују. Морамо континуирано да размењујемо сва расположива сазнања и да спроводимо координиране активности у циљу сузбијања потенцијалних претњи", рекао је Стефановић.

Министар је истакао да је Србија чврсто опредељена да се ангажује у свим процесима регионалне и међународне безбедности и да у оквиру својих могућности пружи пун допринос стабилности, кроз пуну сарадњу са међународним партнерима, наводи се у саопштењу МУП-а.

"Циљ наше земље је да смањимо пропагирање радикалних идеологија и спречимо регрутацију потенцијалних терориста, да пресечемо канале финансирања и комуницирања, осујетимо планирање и извршење њихових планова и да их, на крају, кривично процесуирамо", нагласио је Стефановић.

Потенцијални ризик по безбедност Србије, како је навео, представља опасност од повратка српских држављана са страних ратишта, нарочито од повратка џихадиста из Сирије и Ирака, који су се борили у оквиру неке од терористичких организација које делују на том простору.

Министар је упозорио да постоји опасност да те особе по повратку наставе да врше даљу радикализацију и додао да су, због учествовања у ратним сукобима у Сирији и Ираку, подигнуте оптужнице против седам држављана за кривично дело терористичко удруживање.

"Министарство унутрашњих послова Републике Србије је у протеклом периоду уложило значајне напоре у борби против тероризма. Акценат нашег рада је на раном откривању оних особа које желе да иду на страна ратишта, на евидентирању наших грађана који већ бораве на неком од ратишта, као и праћењу активности лица која су се са наведених ратишта вратила", нагласио је Стефановић.

Српски министар полиције је упозорио да државе које се налазе на миграторном таласу, морају бити додатно опрезне, јер постоји потенцијална претња да би масовно кретање избеглица из ратом опустошених земаља, као и економских миграната, могло бити злоупотребљено од стране терориста, који желе да дођу до земаља које су њима интересантне за извршење напада.

"Ради постизања ових циљева све угрожене државе морају ојачати своје националне безбедносне капацитете и унапредити сарадњу и размену информација са другим земљама", закључио је Стефановић.

На маргинама конференције министар Стефановић састао се са секретаром Савета безбедности Руске Федерације Николајем Патрушевим, са којим је разговарао о актуелној безбедносној ситуацији и сарадњи у борби против тероризма и организованог криминала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво