Марић: Неприхватљиво даље одлагање формирања ЗСО

Министар администрације и локалне самоуправе у косовској влади Љубомир Марић рекао је да су неприхватљиви сви захтеви којима се тражи одлагање формирања Заједнице српских општина.

Љубомир Марић је рекао да очекује да без даљег одлагања буде спроведен део Бриселског споразума који се односи на ЗСО а то значи да се изради и усагласи статут и закаже конститутивна седница Заједнице.

Срби инсистирају на спровођењу дела Бриселског споразума који се односи на формирање ЗСО, онако како је предвиђено и Влада Косова мора да усвоји одлуку коју ће потврдити Уставни суд, чиме ће се створити оквир да Статут ЗСО буде израђен, усаглашен и коначно усвојен, каже Марић.

"Сви захтеви за даље одлагање формирања ЗСО за нас као политички фактор, као представнике нашег народа, више нису прихватљиви и ми ћемо сваки дан све више инсистирати да споразум о ЗСО настави да се спроводи", поручио је Марић.

Подсетио је да је међународна заједница гарант Бриселског споразума и да је највећа одговорност на њој, да Срби не желе никог да прозивају, да немају намеру да се сукобљавају, јер је међународна заједница та која је водила разговоре и која је дужна да спроведе оно што је договорено.

"Ми ћемо и према међународној заједници заузети став да више нема одлагања, да они морају, по редоследу првог написаног и потписаног Бриселског споразума, где првих шест тачака говори о ЗСО, без одлагања, спровести, односно имплементирати на терену оно што је договорено и потписано", рекао је Марић.

Истакао је да су у ситуацији великих политичких криза у Приштини Срби били стрпљиви и конструктивни и да нису хтели да буду реметилачки фактор, али да је став Српске листе да је сада време истекло, да више нема ни времена ни аргумената за одлагање.

Срби су, како је подсетио, изашли на косовске изборе и учествују у овдашњем политичком животу управо због ЗСО коју виде као гарант да српски и неалбански народ може да опстане и да се развија.

"Зато је нама важно да ЗСО што пре буде функционална јер у супротном можемо само да стагнирамо и да се мучимо са свакодневним проблемима које имамо", закључио је Марић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво