Ковач о поглављу 23: Сматрам да смо близу решења

Министар спољних и европских послова Хрватске Миро Ковач, на питање Танјуга да ли се може очекивати отварање поглавља 23 у преговорима са Србијом до краја јуна, рекао је да сматра да "смо близу решења".

Ковач је у интервјуу Танјугу, у Бриселу, рекао да Хрватска делује конструктивно и позитивно и да је оптимиста када је реч о проналажењу решања за отварање поглавља 23 у приступним преговорима Србије.

Ковач је оценио да Хрватска делује ”позитивно” када је реч о отварању поглавља 23 са Србијом, а на питање када ће Хрватска деблокирати отварање тог поглаваља, нагласио је да званични Загреб са Европском комисијом, холандским председавањем Савету ЕУ и земљама чланицама помаже и тражи решење како би се наставио процес преговора у случају Србије:

”Лично сам оптимиста и мислим да ћемо наћи то решење. Хрватска је врло позитивна и делује конструктивно”, изјавио је Ковач.

Шеф хрватске дипломатије каже да се не сећа да је икада неко у Србији или некој другој земљи прозивао земље које су заиста прве правиле блокаде када је Србија формално почела преговоре у ЕУ.

"”То је било у јануару 2014. године, а прва два поглавља отворила тек децембру 2015. године. Никада нико није постављао питање зашто је Србији било потребно две године да почне да преговара. Сада када још нема никаквих одлука о поглављу 23, Хрватска се у неким медијима у Србији сваки дан прозива. Нема потребе за тим"”, изјавио је Ковач на маргинама седнице Савета министара у Бриселу.

Министар спољних послова Хрватске сматра да је Хрватска најбољи пријатељ свим земљама југосточне Европе – и Србији, и БиХ, и ЦГ, и Македонији, и Албанији, и Косову.

”Хрватска те земље најбоље познаје и имамо највећи интерес да се те земље приближе чланству у ЕУ. Јасно, при томе се морају испуњавати критеријуми и треба научити процес, што значи треба преговарати са свима, треба уважавати критеријуме и треба радити и прилагодити се”, каже Ковач.

Упитан да ли ће поглавље 23 у преговорима Србије са ЕУ бити отворено до краја јуна, како је и планирано, Ковач је поручио да сматра да је решење близу.

Када је реч о односима нове Владе Хрватске са Србијом, министар спољних послова Хрватске каже да очекује да нова српска влада буде проевропски оријентисана.

”Наша жеља ће бити да успоставимо партнерске, дугорочно пријатељске односе. За то ће бити потребна једна здрава основа. Рационална подлога", навео је.

Морамо, указао је, решити питање наслеђа рата и морамо разговарати о томе да постоје неке добре ствари у односима између Хрватске и Србије. Рецимо економски односи се добро развијају, односи у цивилном друштву се добро развијају. Ове неке политичке ствари ћемо решити дијалогом", сматра Ковач.

Министар спољних послова Хрватске каже да се већ договорио са српским колегом Ивицом Дачићем да посети Србију, ако, како је рекао, тај позив буде и даље отворен након формирања нове српске владе.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи