Дневни ред у сенци расправе о гасу

Посланици Скупштине Србије расправљали су о цени гаса и компанији "Југоросгас", иако је на дневном реду била расправа о амандманима на Предлог закона о заштити државне грaнице. Реаговали Тадић и Дачић.

Председница Скупштине Славица Ђукић Дејановић обавестила је посланике да је из Владе Србије добила одговор на посланичко питање у вези са ценом гаса у коме је наведено да Уговор о куповини гаса, који је потписао в.д. директора "Србијагаса" Саша Илић са "Југоросгасом" неће ступити на снагу пре него што га Влада детаљно размотри.

На почетку данашњег заседања шеф посланичког клуба Г17 плус Сузана Грубјешић затражила је да надлежни министри испитају зашто је в.д. директора "Србијагаса" Саша Илић без знања и сагласности Управног одбора у Москви потписао анекс уговора са "Југоросгасом" вредан 700 милиона евра.

Грубјешић је указала да је Илић истовремено и потпредседник Управног одбора "Југоросгаса".

Упитала је и "како је могуће да на своју руку в.д. директора 'Србијагаса' потпише уговор и накнадно тражи сагласност Управног одбора, чија је седница заказана за 22. октобар, истакавши и да би "нормално било да о томе расправља нови сазив Управног одбора и да нови чланови гласају против".

После њеног излагања, председница Скупштине Славица Ђукић Дејановић одредила је паузу од 15 минута. 

Посланици опозиције су се и после паузе јављали да рекламирају повреду Пословника и  расправљали о ценама гаса и уговору који је потписан са "Југоросгасом". 

ЛДП захтева да Влада исконтролише пословање "Србијагаса" и "Југоросгаса" и да сачини мере субвенција за кориснике природног гаса из категорије домаћинства и да такав систем субвенција почне да примењује најкасније од 1. новембра 2008. године.

Посланик ДСС Ненад Поповић казао је да је Анекс у складу са уговором који је раније потписао некадашњи директор "Србијагаса" Милан Миланковић из Г17 плус.

Шеф посланичке групе СРС Драган Тодоровић оценио је да је питање поскупљења гаса отворило и "неке проблеме" унутар владајуће коалиције. 

Вечерас је заседао Одбор Скупштине Србије за индустрију, који није донео закључак којим би било затражено од Владе да наложи Управном одбору "Србијагаса" да не потврди закључење уговора и анекса уговора о набавци природног гаса до коначне одлуке Владе.

Скупштина ће наставити седницу сутра у 10 сати.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи