"Несугласице у РС решавати мирним путем"

Премијер Србије Александар Вучић је рекао, позивајући се на податке из обавештајних кругова, да је могуће да дође до немира у суботу током политичких скупова у Бањалуци и позвао све политичке актере у Републици Српској на мир. Најављује обнову 500 објеката до краја године, као и решавање проблема с пасошима на Космету. У новој влади биће доста нових људи и можда једно министарство мање, каже Вучић.

Вучић је поручио да је забринут због информација о могућим немирима на протестима власти и опозиције заказаним за 14. мај и навео да је разговарао и са политичким актерима у РС, те да их је замолио да не дође до сукоба.

"Молим и овом приликом све представнике политичког живота у РС да са пуном одговорношћу сагледају будућност РС и да разумеју да би било каквим немирима и физичким обрачунима био доведен у питање опстанак РС и да би Србија била доведена у изузетно тешку ситуацију", рекао је премијер Србије.

Навео је да је јучерашње разговоре са званичницима у РС и БиХ обавио у складу са Дејтонским мировним споразумом и чињеницом да Србија жели пуну стабилност БиХ и у РС. Замолио сам их је, како каже, само да у суботу све прође у миру.

"Мир и стабилност су услови без којих Србија не може напред. Зато сам разговарао са Милорадом Додиком, Младеном Иванићем и Младеном Босићем и изразио забринутост због тих информација", рекао је Вучић.  

Апеловао је и на грађане да се клоне било каквих сукоба и поручио да се несугласице морају решавати мирним путем.

Било би опасно да политички протести у Бањалуци прерасту у нешто друго, што могу да изазову групе на које државне структуре немају утицај, рекао је Вучић на ванредној конференцији за медије у Влади Србије.

Његове апеле, додаје, Додик, Иванић и Босић "добро разумеју".

"Само их молимо да се сачува мир у Републици Српској, јер нам не треба било какав српско-српски сукоб. Једна туча, после тога нико не може ништа да сачува", рекао је Вучић.

Објаснио је да је то његова молба, иако зна да нико од организатора протеста, ни у власти, ни у опозицији, нема намеру да се то деси.

"Молим само да не дође до немира, да сви путеви буду добро обезбеђени. Не знам како ће се сачувати мир тамо где се нађу две групе аутобуса, али молим све да са пуном одговорношћу сагледају будућност Републике Српске", рекао је Вучић.

Навео је и да би се и Србија нашла у тешкој позицију у случају немира у РС, у тренутку када економски опоравак иде много брже и боље од онога што смо се надали и од онога што су рекли ММФ и Светска банка.

"Будућност и опстанак Републике Српске би били доведени у питање било каквим сукобима или физичким обрачунима, а Србија би била доведена у незавидан положај", рекао је Вучић. 

Додао је да информације о могућим нередима "нису драматичне, али јесу упозоравајуће".

Те информације су, како каже, стигле из српских обавештајних служби и указују на могућност да дође до већег кршења реда и мира и угрожавања безбедности људи у Републици Српској.

"Ми сучељавање и судар српских барјака морамо да избегнемо по сваку цену, не смемо да дозволимо да се пролије било чија крв и да протести прерасту у нешто више", нагласио је Вучић и додао да је Влада Републике Србије уверена да ће грађани РС разумети молбу и у складу са тим умети да заштите и сачувају будућност.

"Обнова 500 објеката до краја године"

Вучић је, на конференцији за новинаре, најавио да ће до краја године бити обновљено 500 објеката, као и да је до сада направљен план и програм за обнову 96 објеката у 72 општине.

Додао је да ће ту бити уложено око 1,4 милијарди динара - нешто из иностранства, а највећи део из наших средстава.

"Свих 500 објеката желим да обиђем, реч је о болницама, школама, домовима здравља. У свакој општини, сваки грађанин моћи ће да види резултате рада Владе Републике Србије", рекао је Вучић.

Додао је да се у овом тренутку преговара са 49 значајних инвеститора који планирају улагање у Србији од 1,1 милијарде евра. То ће, каже, уколико се остваре добри резултати донети, 27.255 нових радних места.

"Трудимо се колико год је могуће и верујемо да ћемо успети да направимо добре резултате, то значи нових 27.000 до 28.000 запослених. Трудимо се да радна места буду отварана у сиромашнијим и различитим деловима Србије", рекао је Вучић.

Навео је да је стање у буџету Србије знатно боље него што је било планирано и да је дефицит за четири месеца ове године износио 13,4 милијарде динара, уместо предвиђених 72,2 милијарде -што је шест пута успешније од прогнозе ММФ-а.

Додао је и да ће 2016. година бити најтежа до сада јер доспевају на наплату краткорочни кредити узимани 2011. године - трошак буџета по основу исплату камата ове године ће бити 139 милијарди динара.

Веома важно је да смо успели драстично и да увећамо пореске приходе, имамо мање непореске приходе у односу на прошлу годину, и у другом кварталу или почетком трећег квартала ћемо имати веће приходе, рекао је Вучић и најавио да ће тек у јуну бити наплаћене дивиденде од "Телекома Србије".

Додао је да су приходи већи од планираних за 48,7 милијарди динара, односно 17,8 посто, а укупни приходи већи за 7,5 одсто у односу на исти период прошле године.

Премијер је навео да раст укупних прихода дугујемо расту пореских прихода и додао да сви порески облици бележе раст у односу на исти период прошле године.

"Имамо нешто где смо на истом нивоу или минимално нижем, то се односи на акцизе за цигарете али то има везе са плаћањем компанија. Мораћемо и то да појачамо", рекао је Вучић и најавио жесток обрачун са шверцом дувана и цигарета.

Додао је да нас очекују тешки разговори са Међународним монетарним фондом - о рационализацији у јавном сектору, реформи образовања и здравства, финансирању локалних самоуправа, решавању проблематичних кредита.

"Блумберг препоручује куповину српских обвезница" 

Премијер је изјавио да су немачка Комерцијална банка и Рајфајзен банка препоручиле куповину српских обвезница, што, како је навео, значи да је Србија превазишла Пољску, Мађарску и Хрватску у ономе што ради у контроли јавних финансија.

"То би значило да ће неке од тих земаља изгубити милијарде у европским фондовима, и с друге стране, препорука за куповину српских обвезница значи поверење у српски финансијски систем", рекао је Вучић.

Додао је и да ће после много година ускоро моћи да саопшти веома добру вест за Србију, а то је потврда да се повећава кредитни рејтинг Србије и та ће вест бити потврђена од свих важних светских кредитних агенција.

"То ће бити велика вест за грађане Србије", поручио је Вучић.

"У влади можда једно министарство мање"

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће разговоре о новој влади започети када заврши план и програм свог будућег кабинета, за шта му, каже, треба још десетак дана, али је напоменуо да ће влада можда имати једно министарство мање. 

"Верујем да ћемо министарстава имати једнак број, можда једног министра мање. Радимо на закону о влади и о министарствима, али пре тога ћемо да урадимо план и програм", рекао је Вучић новинарима, на питање о будућем саставу владе, те да ли ће у њој бити места можда и за ЛСВ и ЛДП.

Најавио је да би могло да дође до промена у надлежностима два министарства.

Премијер је рекао да се и данас видео са председником Томиславом Николићем, али да нису уопште разговарали о предстојећим консултацијама по питању мандатара и формирања владе.

"То је техничко питање, али је важно да чује како које странке виде будућност Србије. Ми смо разговарали о животним питањима у Србији, мојој посети Казахстану, посети Медведева Србији, Николића Русији следеће године...", прецизирао је Вучић.

Додао је да је било речи и о томе шта треба урадити са предузећима које користе гас као основну сировину, о ситуацији у војсци, јачању наменске индустрије - односно, "о свему што спада у наше уставне надлежности".

Вучић је рекао и да више не чита шта се све пише по новинама и да се само пита како су медији до свега тога дошли, када он о саставу владе није разговарао ни са најближим сарадницима.

"Толико сам глупости прочитао претходних дана, само се питам како су људи дошли до тога, јер се ја о томе ни са ким нисам консултовао, а прво ћу ваљда мојим сарадницима да кажем", рекао је Вучић.

Додао је да са сарадницима тренутно прича само о програму и плану и то сваки дан, а да ће разговори о влади уследити када то заврши. На томе са сарадницима, како истиче, ради темељно и озбљно.

"Држим се плана и програма ко пијан плота", рекао је Вучић и додао да ће победити "и камен и те који помажу да камен гурају доле" и да ће их победити резултатима и бољим животом грађана.

Навео је и да ће бити доста нових имена у Српској напредној странци, као и да ће о томе такође разговарати са сарадницима.

Како каже, жели да види и да се отвори простор у странци за неке нове, младе људе, посебно што ће доста функционера заузети место у влади.

"Време је да у наредном периоду дође до смене генерација. Биће доста нових имена", рекао је Вучић.

Одговарајући на питање новинара, премијер је рекао да лидер СДПС Расим Љајић, који је најавио кандидатуру за председника државе, има право да доноси одлуке какве жели, али да њега сада не занимају председнички избори.

"Имам пуно поверења у Љајића и његове одлуке, он као партијски лидер има право да доноси одлуке какве жели. Нећу да се бавим председничким изборима, бавим се важним стварима за народ", истакао је Вучић и додао да ће се председничким изборима бавити месец дана.

Тренутно се, додаје, бави тиме како да обезбеди добре ствари за грађане, попут побољшања кредитног рејтинга земље после дуго времена.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво