Вулетић: ДС мора да се тргне да не би доживела судбину СПО-а

За Демократску странку је последњи тренутак да учини битне кораке како би се вратила у живот, да не би доживела судбину какву сада има Српски покрет обнове, изјавио је социолог Владимир Вулетић, оценивши да у ДС има потенцијала, односно људи који би могли да воде странку.

Вулетић је у изјави Танјугу истакао да се током овогодишње изборне кампање стекао утисак да су демократе себи поставиле циљ да, превасходно, смање рејтинг владајућој Српској напредној странци, а не толико да подигну свој.

"Друга необична ствар, али је на неки начин на трагу прве, била је у вези са подршком Демократској странци Србије на поновљеним изборима и позивом својим бирачима да је подрже. ДС је била странка препознатљива по проевропској оријентацији и у том смислу је необично да је подржала странку која је најоштрије антиевропски оријентисана", приметио је Вулетић.

Та подршка створила резерву у јавности заинтересованој за ДС, сматра Вулетић и додаје да тек треба да се види да ли ће то утицати на промену руководеће структуре у странци.

"То је пуко нагађање, јер можемо само да слутимо која је струја колико јака и ко кога подржава, али чини ми се да је ово можда и последњи тренутак да странка учини некакве битне кораке да би се вратила у живот и да би била бар близу онога што је била у претходном периоду", рекао је Вулетић.

Насупрот томе, како истиче, могло би се десити да демократе доживе судбину Српског покрета обнове, ограђујући се због чињенице да је "СПО била странка везана за Вука Драшковића, док је ДС међу оснивачима имала мноштво угледних личности, у којој су се мењали председници, и она је опстајала".

Предизборна кампања усмерена на критику противника, подршка коалицији ДСС-Двери и лош изборни резултат вероватно ће бити "на столу" када се у оквиру странке буде разговарало куда она треба да иде, рекао је Вулетић.

Не желећи да прогнозира шта може тада да се догоди, приметио је да све странке које се нађу у таквој ситуацији имају потребу за унутрашњим дијалогом.

"Искуство је показало да је ДС у два наврата мењала своје председнике (Тадић, Ђилас) када је остварила резултат који није био очекиван, иако је у оба случаја он био много бољи него сада. У ДС има потенцијала, односно људи који би могли да воде странку. Да ли би могли да је извуку из садашње кризе, то је друго питање и тиче се само те странке", рекао је Вулетић.

Иако медији као потенцијалне кандидате за председника наводе Горана Јешића, Драгана Шутановца, Бранимира Кузмановића, Наташу Вучковић и, актуелног председника, Бојана Пајтића, Вулетић не жели да спекулише, додајући само да је веома тешко замислити да може да дође неко потпуно нов.

"Сада је само питање да ли ће се у тој комбинаторици поставити и питање да ли неко има јасну идеју шта ДС треба да представља, на који начин да се легитимише у јавности и да се чланство онда на основу идеје, а не на основу личних афинитета, симпатија и интереса, определи ко ће бити будући председник ДС или ће остати исти", рекао је Вулетић.

Према његовим речима демократе се последњих неколико година суочавају с проблемом да ће морати да се легитимишу с политиком социјалдемократије, којом се и представљају и "која сигурно постоји у неким документима", с обзиром на чињеницу да, како каже, тога нема у наступима кључних људи странке.

"Та прича се изгубила и прешло се на политикантство и странчарење, а оно што је ДС требало да представи као својеврсну алтернативу је потпуно гурнуто у запећак и о томе није било речи. Биће проблем што у том смислу има и конкурентна у делу странке који се одвојио и отишао са Борисом Тадићем", закључио је Вулетић.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи