Ђурић: Не занимају нас одлуке приштинског суда

Београд не интересују одлуке уставног суда у Приштини, нити нас обавезују, нити занимају, каже за РТС директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић. Истиче да је порука Србије свим европским званичницима јасна и да се не прихвата једнострано мењање постигнутог споразума.

Mарко Ђурић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је договор у Бриселу постигнут мукотрпно и да се Београд изборио за права Срба на Космете, те да не прихвата одлуке приштинских органа.

Поводом порука које је висока представница ЕУ за спољну политику Федерика Могерини упутила током јучерашњег боравка у Приштини, Ђурић је истакао да се том приликом могло чути више ствари које нису потпуно јасне и потпуно истините.

"Ми веома поштујемо и госпођу Могерини и друге европске званичнике, али наша јасна порука је да нас одлуке уставног суда у Приштини нити обавезују нити занимају, и не прихватамо никакво једнострано мењање постигнутог споразума у Бриселу", рекао је Ђурић.

Истичући да оно што је договорено не може да се мења, Ђурић је навео да ће Заједница српских општина бити формирана у складу са тим споразумом, а не било каквом другом одлуком.

"Примећујемо да Приштини пристижу награде у виду међународних похвала, ево сада визна либерализација, али не видимо да се помиње примена споразима и формирање Заједнице српских општина. А толико је речи било да не може бити напретка у европским интеграцијама без напретка у спровођењу постигнутог. Видимо само похвале, а нико се не буни за ово", каже Ђурић.

Наглашава да је пут у здравији однос Београда и Приштине управо стварање ЗСО.

То је једини пут да дијалог напредује. За нас без тога нема суштинске нормализације, каже Ђурић.

Коментаришући изјаву ЕУ Димитриса Аврамопулоса да ће одлука о визној либерализацији важити само за оне са косовксим пасошима, Ђурић је рекао да ће Србија захтевати од ЕУ да та одлука важи и за наше грађане на Косову и Метохији, истичући да су они довољно трпели.

Таква дискриминација је, каже, недопустива и додаје да ће се свакако наћи начин да и наше путне исправе буду прихваћене.

Поводом пријема Косова у Уефу, и најављеног пријема у Фифу, Ђурић је рекао да ће Србија наставити борбу против сепаратистичких тенденција које долазе из Приштине.

"Ми то видимо као сепаратистичку тенденцију, када неко хоће да поцепа мапу ваше земље", истиче Ђурић.

Оно што се десило је, истиче, "голо правно насиље и сила" и Србија неће прихватити тако нешто.

Додао је да ће Србија тужити Уефу суду у Лозани и да ће они који су такву идеју инспирисали и одобрили сносити последице.

Навевши да је сама Уефа најавила да приштинска делегација и званична делегација Србије неће играти заједно, Ђурић је рекао да не види где ће они сместити ту делегацију када је 26 од 54 чланица Уефа против пријема Косова.

"То почиње да личи на циркус. Наша порука је: Држите политику даље од спорта. Ово је гажење Статута Уефа и кршење свих норми фудбала", нагласио је Ђурић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи