Јоксимовић: Загреб користи свој уцењивачки капацитет

Председница Центра за спољну политику Александра Јоксимовић рекла је за РТС да иако се Загреб формално правно обавезао да неће успоравати пут читавог региона ка чланству у ЕУ евидентно је да ће на том путу користити свој уцењивачки капацитет пуноправог члана ЕУ у покушају да отежа кандидатима да се несметамо крећу ка европским интегрцијама. У овом тренутку можемно бити уверени да Брисел не подржава овакву врсту политике Хрватске, сматра Јоксимовићева.

Након што Хрватска поново није дала сагласнот за отварање поглавља 23 у преговорима Србије и ЕУ, поново се отвирило и питање у којој мери ће Загреб и убудуће успоравати пут Србије ка чланству у Унији.

И Загреб се нашао на мети критика због недавних догађаја у вези са обележавањем годишњице злочина у Јасеновцу.  

Гостујући у Дневнику РТС-а, председница Центра за спољну политику Јадранка Јоскимовић рекла је да иако се Загреб формално правно обавезао да неће успоравати пут читавог региона ка чланству у ЕУ евидентно је да ће на овом путу користити свој уцењивачки капацитет пуноправог члана ЕУ у покушају да отежа кандидатима да се несметано крећу ка европским интегрцијама.

Рекла је да ово није јединствен случај. "Морамо имати у виду да је и Загреб трпео такву врсту притисака од Словеније, Словенија од Италије", подсећа Јоксимовићева.

"У овом тренутку можемно бити уверени да Брисел не подржава овакву врсту политике Хрватске. И у претходним периодима пред ЕП када су хрватски посланици подносили амандмане на резолуције о напретку Србије, одбијени су они амандмани који су се односили на билатерална питања", каже председница Центра за спољну политику.

Сматра да ће став Брисела и убудуће бити такав и да ће се пронаћи солуција и до јуна има времена да се поглавља 23 као и 24 отворе у преговорима са Србијом, имајући у виду да је то у интересу и саме ЕУ.

"Оно што је потпуно јасно је да ће се свака прилика користити од стране Хрватске да се одређена билатерална питања покушавају решавати, упркос интересима Брисела да до таквог развоја не дође", рекла је Јоксимновићева.

Осврћући се на америчку политику према Балкану, Јоксимовићева каже да САД у овом тренутку, када имају поглед у регион, гледају на два отворена питања, а то је питање Косова и питање БиХ.

"Они су у оба пројекта учествовали, без обзира на чињеницу да је фокус њихове спољне политике у овом тренутку сконцентрисан на Блиски Исток, на Сирију, Северну Кореју као и на односе са Русијом", каже Јоксимовићева.    

"С друге стране, много су чешћи контакти и коориднације у вези са ситуацијом у Сирији него што тако низак ниво односа омогућава, тако да се чини да је пронађен заједнички интерес Русије и САД да по неким темама сарађују када је у питању заједнички интерес", каже Јоксимовићева.

Јоксимовићева каже да САД у овом тренутку Србију посматрају као фактор стабилности у региону и да позитиван допринос који је Београд дао нормализацији односа са Приштином се позитивно оцењује у америчким круговима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво