Стефановић: Очекујем миран скуп опозиције

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да очекује да протест опозиције протекне у миру и поручио да полиција неће дозволити да ико нарушава јавни ред и мир.

"Што се нас тиче, добродошли су и могу да организују било шта и да се на миран и демократски начин окупе, и дозволићемо то. А претпостављам да им неће бити тешко да уједињени окупе више десетина хиљада људи", рекао је Стефановић новинарима у Београду.

Рекао је да је мирно окупљање, на демократски начин и уз поштовање јавног реда и мира, могуће, али је истакао да представницима опозиционих странака неће бити дозвољено да "туку жене" и да буду насилни, односно да неће моћи да нарушавају јавни ред и мир.

"То неће моћи ни они нити било ко други. Што се тиче полиције, они могу да се окупе на потпуно миран начин", рекао је Стефановић.

Додао јр да ће полиција на уобичајен начин организовати праћење тог скупа и да очекује да ће он протећи мирно.

Стефановић је рекао да се нада да опозиција неће прибегавати "методама којима су прибегавали пре неколико дана" и да ће поштовати закон, а пре свега, Закон о јавном окупљању, који предвиђа рокове, начин и организацију скупова, како бисмо имали ред, демократију и мир.

"Очекујем да то протекне редовно и мирно и видећемо, пратићемо ситуацију током дана", рекао је Стефановић.

"Кривичне пријаве за све који су реметили рад РИК-а"

Стефановић је рекао да је полиција наставила, у сарадњи са тужилаштвом, истрагу током које је саслушано више особа које су присуствовале инциденту у РИК-у.

Стефановић је навео да ће бити саслушани и чланови комисије и додао да ће сви који су покушали насиљем да угрозе изборни процес и мешају се у рад РИК-а бити предмет кривичних пријава.

"Биће саслушани и људи из РИК-а, и сви они који су те ноћи били и учествовали даће исказ, а онда ћемо наредних дана са тужилаштвом видети да ли постоји основ за подизање одговарајућих пријава и видећемо шта ће бити квалификације", рекао је Стефановић.

Додао је да ће се анализирати све, и сви они који су покушали насиљем да угрозе изборни процес и мешали се у то током претходне две, три ноћи чинећи притиске на РИК, као и свако противзаконито поступање биће предмет кривичних пријава.

"Што се тиче захтева које ће СНС испоставити, наш правни тим ради на томе и за неколико дана ћемо изаћи са тим, кад кривичне пријаве буду поднете", рекао је Стефановић новинарима.

Министар је рекао и да се нада да ће ускоро бити нађени и ухапшени нападачи на генералног директора Фудбалског клуба Партизан, Милоша Вазуру.

"Полиција је идентификовала лица која су учествовала у нападу на Милоша Вазуру. Тренутно не знамо где су, али се надамо да ћемо ускоро знати", рекао је Стефановић.

Партизан је у саопштењу навео да су тројица хулигана 28. априла око 13.30 испред службеног улаза у просторије клуба у Хумској улици напала Вазуру и теже повредила његовог возача и припадника обезбеђења.

На питање о истрази убиства певачице Јелене Крсмановић, Стефановић је рекао да полиција даноноћно истражује тај случај, али није хтео да говори о детаљима истраге.

"Читао сам шта медији пишу о убиству, али једино што бих рекао јесте да писање медија није ни близу истине", рекао је Стефановић.

Певачица Јелена Крсмановић је нађена мртва 3. априла на насипу у борчанском насељу Црвенка.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво