Николић: Упркос притисцима Индонезија није признала Косово

Председник Србије Томислав Николић захвалио је Индонезији што упркос великим притисцима није признала једнострано проглашену независност Косова и што је на тај начин остала доследна ставу да територијални интегритет и суверенитет једне земље, чланице УН, морају да буду поштовани и очувани.

Николић, који је данас окончао тродневну званичну посету Индонезији, је у интервјуу индонежанским медијима подсетио да је пријатељство две земље, успостављено 1958. године, у време председника Јосипа Броза Тита, сада обновљено и додао да ће економија бити област у којој има највише простора за унапређење билатералних односа.

Говорећи о циљевима своје посете, Николић је навео да је, између осталог, у Индонезију дошао да јој захвали на принципијелном ставу и подршци коју она исказује према Србији, и што и поред свих притисака није признала независност такозване државе Косово.

"Индонезија је наш стари пријатељ, коме смо желели укажемо на разлоге зашто Косово никада не може да буде држава. Са друге стране је највећа муслиманска држава на свету. Многи су отцепљење Косова од Србије представљали као верски сукоб између хришћана и муслимана, што није тачно, па су неке државе у почетку биле на страни Албанаца на Косову само по питању припадања истој вери", указао је Николић.

"Хтео сам да честитам председнику Видоду јер Индонезија уз притиске који постоје, а они су страшни према свим државама које нису признале независност Косова, и даље остаје при ставу да територијални интегритет и суверенитет једне земље, чланице УН морају да буду поштовани и очувани", истакао је Николић у интервјуу.

Такође је подестио да је Србија гласала за Индонезију као несталну чланицу Савета безбедности Уједињених нација за 2019. и 2020. годину, као и да је с друге стране, Индонезија чрвсто била при ставу да Косово не може да буде члан Унеска јер жели да присвоји баштину која припада искључиво спрском народу у Србији и на КиМ.

"То су велики разлози да ми имамо стални контакт са Индонезијом и да је орхабримо, јер знамо да има утицаја на друге државе које очекују да виде како ће Индонезија да се понаша да би заузеле свој став", рекао је председник Србије.

Индонежанске медије је занимало и каква је веза Косова и Исламске државе, а Николић је указао да ту постоји директна и индиректна веза.

"Директна веза је да одређени број становика албанске националности са КиМ одлази и у Сирију се бори на страни тзв 'Исламске државе'", навео је Николић, напомињући да су најуверљиви докази за то када се рањени или погинули у борбама врате у земљу па им се организују сахране или лечења.

Према његовим речима, индиректна веза је да је тзв. Косово настало на исти начин као ИД, почев од терористичих аката до акције међународне заједнице, када су Срби отерани са своје замље.

Он је указао да две државе желе да учрсте поверење и "да време и околности у свету не могу да поремете њихове односе".

Упитан о економском плану сарадње, Николић је навео да Србија нема трговинске баријере и да има споразуме о слободној трговини са скоро свим земљама у свету, са ЕУ, са Руском Федерацијом, са Евроазијском унијом.

"Србија је тренутно у потрази за инвеститорима уз чију помоћ би могла да производи и да продаје робу на тржиштима која су слободна за Србију. О томе сам разговарао да председником Индонезије и представницима компаније 'Индофуд', која и у Србији прави једну фабрику за производњу тестенина", навео је Николић.

Николић је у интервјуу причао и о проблемима са којима се Србија суочава као држава на мигратској рути и корацима које предузима да свим избеглицама изађе у сусрет и помогне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво