Протестна нота Хрватској због Томпсона и Ковача

Министарство спољних послова Републике Србије уручило је протестну ноту амбасадору Републике Хрватске у Београду Гордану Маркотићу због изјаве Мире Ковача, министра вањских и европских послова Републике Хрватске, дате 16. априла 2016. године хрватским медијима, у којима се вређа и омаловажава Република Србија.

Министарство спољних послова Републике Србије сматра неадекватним да се у јавним изјавама званичника Републике Хрватске примена Закона Републике Србије описује речима "повијесна перверзија", а Републици Србији имплицира да је "држава из које су потекли планови за ратове 1990-их", наведено је на сајту Министарства.

Министарство спољних послова Републике Србије сматра да би уздржавање од таквих оцена са хрватске стране убудуће допринело унапређењу билатералних односа и добросуседске сарадње.

Министарство спољних послова Републике Србије користи ову прилику да укаже да се у Републици Хрватској готово свакодневно дешавају националистички испади и користи говор мржње, чиме се међу припадницима српске националне мањине ствара осећај угрожености, што је директна последица избегавања надлежних органа Републике Хрватске да такве појаве адекватно санкционишу и јавно осуде.

Министарство спољних послова Републике Србије изражава посебну забринутост због учешћа хрватског певача Марка Перковић Томпсона на верској трибини за младе у католичкој школи у Шибенику, 16. априла 2016, и предавања које је одржао ученицима основне и средње школе, уз песме "Чавоглаве", и "Јасеновац и Градишка Стара", у којима се величају усташтво и упућују претње Србима.

Амбасадор Маркотић и представници Министарства спољних послова сагласили су се да, након формирања нове владе у Србији, треба чешће одржавати састанке представника две земље на којима би се разматрала отворена питања.

Песму "Бојна Чавоглаве" компоновао је хрватски певач Марко Перковић Томпсон (надимак добио по аутомату са којим се сликао у споту) за време грађанског рата у Хрватској 1991. године. Чавоглаве, родно место Перковића, место је у Далмацији, које је, почетком деведесетих, било на линији сукоба Хрвата и крајишких Срба. Песма "Бојна Чавоглаве" почиње усташким поздравом "За дом спремни". 

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи