Г17 плус у новој влади

Главни одбор Г17 плус донео је одлуку о уласку те странке у нову владу, коју би чиниле коалиције "За европску Србију" и СПС-ПУПС-ЈС и партије мањина.

На Главном одбору Г17 плус одлучено је да та партија уђе у нову Владу Србије са социјалистима, Демократском странком и партијама мањина.

Динкић је на седници Главног одбора навео да је Председништво странке одлучило да у Београду "буде успостављен исти однос власти као и на републичком нивоу".

"То је чврст став од ког нећемо одустати, јер једна партија не може да седи на две столице", рекао је лидер Г17 Плус.

"Добио сам гаранције од Демократске странке да ће у Београду бити формирана иста већина као на републичком нивоу, и ми већ разговарамо о подели одговорности у Београду", рекао је Динкић.

Из Г17 Плус раније су наводили да неће подржати коалицију са социјалистима, ако та партија у Београду остане у коалицији са СРС и ДСС.

Председник Г17 плус рекао је да би процес формирања нове Владе Србије требало да отпочне у четвртак.

"У четвртак би требало да отпочне избор владе усвајањем Закона о влади и министарствима", рекао је Динкић у паузи седнице Главног одбора Г17 плус.

Грубјешић шеф посланичког клуба коалиције "За европску Србију" 

Динкић је одбио је да коментарише кадровска решења која ће предложити остали партнери у Влади Србије.

Према његовим речима Г17 плус је предложила ДС-у да Сузана Грубјешић буде шеф заједничког посланичког клуба те коалиције у Скупштини Србије, а да демократима припадну два места потпредседника Скупштине.

"Ако то решење прихвате, остајемо у заједничком посланичком клубу на чијем би челу била Сузана Грубјешић", рекао је Динкић.

Лидер Г17 плус је оценио да ће "најозбиљнија претња" новој влади бити светска енергетска криза и проценио да ће од тога како се буде суочила са тим проблемом, зависити и њен успех.

Као приоритете, он је навео брзо укључење Србије у Европску унију, јачање економије и повећање запослености и инвестиција, борбу против корупције, успостављање социјалне правде и равноправног регионалног развоја и борбу за побољшање живота Срба на Косову и
дипломатску активност у решавању тог питања.

"Г17 плус биће мотор уласка Србије у ЕУ", рекао је Динкић и проценио да ће Србија постати пуноправна чланица ЕУ до краја мандата нове владе, односно 2012. године.

Главни одбор Г17 плус на данашњој седници усвојио је одлуку о кандидатури Динкића за потпредседника владе Србије за привредни развој и министра економије и регионалног развоја.

За министра здравља предложен је Томица Милосављевић, за министра културе Небојша Брадић, за министарку за Национални инвестициони план Верица Калановић, за министарку омладине и спорта Снежана Самарџић Марковић, а да ресор телекомуникација буде поверен Јасни Матић.

Повезане вести:

Још се разговара о премијеру

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара