Загреб даљи од Брисела

Шеф хрватске дипломатије Миро Ковач изјавио је да ће посетити Србију након избора, када се конституише нова влада и додао да Хрватска са Србијом жели квалитетне односе на здравој основи. У Сабору је, ипак, поновио да Хрватска тражи да се у преговарачки оквир Србије са Европском унијом уграде и њени услови. Шта други у Европи мисле о хрватским условљавањима.

Хрватско неизјашњавање Србији није отворило поглавље које се, поред осталог, односи на правосуђе и права мањина, али је и Хрватску оставило у мањини.

Координаторка Националног конвента о ЕУ Наташа Драгојловић рекла је да Хрватска сада крши правила и добре обичаје који постоје у ЕУ и не води рачуна нити о сопственом кредибилитету, а нити о онако нарушеном јединству ЕУ као целине.

"Бојим се да ће Хрватска, ако настави да инсистира на условима који нису претходно дефинисани оквиром за преговоре између Србије и ЕУ остати усамљена у том захтеву", рекла је Драгојловићева.

Колико их таква оцена забрињава, тачније не забрињава најбоље говоре поруке званичника.

Поново се, овога пута из парламента, чуло да за њихово "да" отварању поглавља траже гарантовану заступљеност хрватске мањине у Скупштини, укидање регионалне надлежности суда за ратне злочине и сарадњу са Хагом.

"Мислим да Хрватска нема ту врсту снаге и моћи да Србију зауставља, али са друге стране мислим да ће константно бити камен спотицања у преговарачком процесу", каже Александра Јоксимовић из Центра за спољну политику.

Београд, ипак, охрабрује чињеница да има подршку већине - то не показују само пријатељски односи са аустријским шефом дипломатије или мађарским премијером, чак ни исти укус за вина са немачком канцеларком. То показује, готово, апсолутни консензус у Унији да Србија настави евроинтеграције.

Бивши дипломата Зоран Миливојевић рекао је да постоји консензус, постоји интерес да Србија уђе у ЕУ зато што је то први и најважнији услов у датим околностима, у ситуацији у којој се налазимо за пуну стабилност и безбедност региона, а без Србије то неће моћи.

А таквом ставу Брисела, верује се, кад тад мораће да се придружи и Загреб.

"Очекујем преговоре са Хрватском и она ће морати сигурно да додатно образложи овакав свој став односно немање званичног става на органима ЕУ где се одлучује о отварању преговарачког поглавља 23 са Србијом", навела је Драгојловићева.

Миливојевић је рекао да је сасвим сигурно да ће све те земље које се слажу са овим вршити одређени политички притисак на Хрватску.

Према његовим речима, сама чињеница да је 27 земаља сагласно да се отвори поглавље 23 већ говори само за себе, то је већ нека врста политичког притиска.

Шта други у Европи мисле о хрватским условљавањима показало је прошлогодишње усвајање резолуције о Србији, када су сви хрватски амандмани одбијени или значајно ублажени.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво