Председник Естоније у посети Србији

Председник Естоније Томас Хендрик Илвес, на позив председника Бориса Тадића, борави у званичној посети Србији. После разговора са Тадићем, Илвес изјавио је да његова земља снажно подржава проширење Европске уније на Западни Балкан.

Председник Естоније Томас Хендрик Илвес започео је дводневну званичну посету Београду, на позив председника Србије Бориса Тадића.

Председник Тадић се са естонским колегом састао у Палати Србија. Два предеседника су разменила искуства о процесу европских интеграција и изразили значај уласка Србије и целог западног Балкана у Унију.

По завршетку састанка председник Илвес је изјавио је да његова држава снажно подржава проширење Европске уније на Западни Балкан и да је веома задовољан позитивном извештајем Европске комисије о напретку Србије у процесу евроинтеграција.

"Естонија је једна од земаља ЕУ која највише подржава даље проширење Уније. И зато смо одушевљени што је јучерашњи извештај Европске комисије о Србији тако позитиван. Ми знамо шта значи бити у ЕУ и колико је то важно у ширем смислу за мир у Европи, за јаку Европу која ће укључивати цео континент, без вештачких линија поделе", рекао је Илвес.

Председник Србије је истакао да је Естонија најбољи пример коликио држава може напредовати чланством у Унији и како улазак у ЕУ може донети добро њеним грађанима. Тадић је оценио да је глас Естоније за Србију унутар ЕУ значајан и благотворан.

Двојица председника су закључила да су односи две земље добри и најавили будућу сарадњу у области енергетике, нарочито у сектору коришћења енергената из уљаних шкриљаца у коме је Естонија један од светских лидера, а Србија има њихове значајне резерве.

Србија ће искористити велико искуство Естоније у реформи јавног сектора, услед предстојеће рационализације администрације. Естонски председник је рекао да је његова земља "патентирала" систем јавне управе који многе земље копирају и додао да је он веома допринео развоју демократије у тој земљи.

Унапредити парламентарну сарадњу Србије и Естоније

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић разговарала је са председником Естоније о процесу евроинтеграција Србије и билатералној сарадњи две земље.

Илвес је потврдио намеру Естоније да подржи политику проширења Европске уније до "заокружења Европе интеграцијом Балкана" и нагласио да парламент Србије игра "кључну улогу у том процесу".

Саговорници су потврдили и спремност за проширење међудржавне сарадње на свим нивоима у процесима евроинтеграција, као и по стицању пуноправног чланства Србије у ЕУ. У разговору констатовано да треба унапредити парламентарну сарадњу Србије и Естоније на свим нивоима.

У поподневним сатима, Илвес ће се у Старом двору састати и са председником Скупштине Београда Александром Антићем.

Након пријема, председник Естоније ће у свечаној сали Двора одржати предавање, наведено је у саопштењу Скупштине града Београда.

Поред састанка председника Илвеса са српским званичницима, за данас је предвиђен и званичан сусрет делегација две земље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво