Вучић у Мостару: Српско-бошњачки односи кичма мира у региону, добар разговор са Грабар Китаровић

Премијер Александар Вучић поручио је у Мостару да су односи српског и бошњачког народа кичма за опстанак Западног Балкана, за мир, безбедност и сигурност људи у целом региону. Прошлост је била каква је била, на њу не можемо да утичемо, али можемо на будућност, поручио председник Председништва БиХ Бакир Изетбеговић. Вучић је након састанка са хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић поручио да је разговор био добар.

Александар Вучић је, на заједничкој конференцији са председником Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем, рекао да су њих двојица имали отворен, искрен, не лак разговор, као и да су разматрали односе Срба и Бошњака у целини – у региону, у БиХ и у Србији.

"Закључак је, рекао бих, обојице, то да у наредном периоду интензивирамо контакте, разговоре и дијалог. Сматрамо да су српско-бошњачки односи кичма за опстанак Западног Балкана, за мир, безбедност и сигурност људи у целом региону", рекао је Вучић који је у посети Мостару поводом 19. међународног мостарског сајма привреде.

Закључак је, додаје, и да се прошлост мора сагледати из сваког угла, да Бошњаци уђу у српске, а Срби у бошњачке ципеле, не би ли се боље разумели.

Захваливши Изетбеговићу на гостопримству, Вучић је истакао да Србија и БиХ морају да гледају у будућност и да унапређују привредну сарадњу.

"За БиХ Србија је одскоро постала први извозни партнер, а БиХ је трећа извозна дестинација за Србију, и четврти спољнотрговински партнер – само су Италија и Немачка испред. Мислим да су то добре ствари на којима треба да радимо", нагласио је премијер Србије.

За народ је, истиче, важно да ће сви покушавати да "спусте тон" и несугласице решавати у миру. Нада се да ће добре политичке поруке донети већу економску и трговинску размену између земаља и више привредника из Србије у БиХ и из БиХ у Србију.

"Односе ћемо покушати да унапређујемо, да буду најбољи могући, и Срби и Бошњаци, сасвим извесно, имају заједничку будућност тамо где су вековима живели", поручио је Вучић.

Додао је да Срби са многим народима деле границе, али да са Бошњацима живе заједно, како у Србији, тако и у БиХ, те да ће тако морати да буде и у будућности.

Понашаћемо се озбиљно и одговорно, и чуваћемо мир и право на будућност сваког детета, нагласио је председник Владе Србије.

Изетбеговић: На будућност можемо да утичемо

Председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је на конференцији да је разговор са српским премијером био добар и искрен, као и да се говорило о свим темама важним за две земље и нације.

Истакао је да је прошлост "била каква је била", да се на њу не може утицати, али да се може утицати на будућност.

"Спремни смо да пробамо да интензивирамо дијалог Србије и БиХ, Срба и Бошњака. Треба да разумемо једни друге, уважавамо једни друге, уважавати истину и пресуде међународних судова", поручио је Изетбеговић.

Додао је да се ових дана Србија с правом сећа злочина током Другог светског рата – онога што је почело пре 75 година, са оснивањем НДХ.

"И треба да се сећа и не сме да заборави, као што ћемо се и ми заувек сећати неких ствари. Али то није разлог да кваримо однос, већ пут ка истини и правди, да градимо боље односе", рекао је Изетбеговић.

Упитан да ли ће одустати од тужбе против Србије, председник Председништва БиХ је одговорио да он није тај који покреће тужбу или одустаје од ње.

"Још немамо неки нови доказ који би водио ствари ка том смеру. Ако буде, тада ћемо о томе разговарати", каже Изетбеговић и истиче да до тада нико нема права да одустаје од тужбе.

То је, додај, улога судова – да донесу пресуду уколико неко не може да постигне договор.

"Не треба да буде љутње, јер су неки појединци и режим урадили нешто пре 25 година. То је начин да се скине одговорност и хипотека са целог народа", поручио је Изетбеговић.

"У Србији нема антихрватски обојених инцидената"

Одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да је изненађен тврдњама хрватске заједнице у Србији да се, после блокаде поглавља 23, на њу врше притисци и да је приметно антихрватско расположење.

"Изненађен сам том информацијом, јер у Србији нико не лупа табле на латиничном писму и не цепа уџбенике на другим језицима и писму. Ниједан инцидент није био, у Србији се то просто не дешава", каже Вучић.

За разлику од Хрватске, инциденти према мањинама се, додао је, у Србији не дешавају. Истиче да не зна шта пише у саопштењу Хрватског националног већа и поносан је што таквих ситуација у Србији нема.

"А ако би их било и буде их, државни органи ће реаговати истог секунда и сваког починиоца казнити", нагласио је Вучић. 

Премијер је претходно учествовао на Међународном мостарском сајму привреде, где је позвао државнике и привреднике у Мостару на уклањање непотребних препрека међу државама у региону.

Пре тога састао се са српским и хрватским члановима Председништва БиХ, Младеном Иванићем и Драганом Човићем, након чега је поручио да су сви у региону дужни да обезбеде стабилност и сигурност за све грађане.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво