Вучић у Мостару: Српско-бошњачки односи кичма мира у региону, добар разговор са Грабар Китаровић

Премијер Александар Вучић поручио је у Мостару да су односи српског и бошњачког народа кичма за опстанак Западног Балкана, за мир, безбедност и сигурност људи у целом региону. Прошлост је била каква је била, на њу не можемо да утичемо, али можемо на будућност, поручио председник Председништва БиХ Бакир Изетбеговић. Вучић је након састанка са хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић поручио да је разговор био добар.

Александар Вучић је, на заједничкој конференцији са председником Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем, рекао да су њих двојица имали отворен, искрен, не лак разговор, као и да су разматрали односе Срба и Бошњака у целини – у региону, у БиХ и у Србији.

"Закључак је, рекао бих, обојице, то да у наредном периоду интензивирамо контакте, разговоре и дијалог. Сматрамо да су српско-бошњачки односи кичма за опстанак Западног Балкана, за мир, безбедност и сигурност људи у целом региону", рекао је Вучић који је у посети Мостару поводом 19. међународног мостарског сајма привреде.

Закључак је, додаје, и да се прошлост мора сагледати из сваког угла, да Бошњаци уђу у српске, а Срби у бошњачке ципеле, не би ли се боље разумели.

Захваливши Изетбеговићу на гостопримству, Вучић је истакао да Србија и БиХ морају да гледају у будућност и да унапређују привредну сарадњу.

"За БиХ Србија је одскоро постала први извозни партнер, а БиХ је трећа извозна дестинација за Србију, и четврти спољнотрговински партнер – само су Италија и Немачка испред. Мислим да су то добре ствари на којима треба да радимо", нагласио је премијер Србије.

За народ је, истиче, важно да ће сви покушавати да "спусте тон" и несугласице решавати у миру. Нада се да ће добре политичке поруке донети већу економску и трговинску размену између земаља и више привредника из Србије у БиХ и из БиХ у Србију.

"Односе ћемо покушати да унапређујемо, да буду најбољи могући, и Срби и Бошњаци, сасвим извесно, имају заједничку будућност тамо где су вековима живели", поручио је Вучић.

Додао је да Срби са многим народима деле границе, али да са Бошњацима живе заједно, како у Србији, тако и у БиХ, те да ће тако морати да буде и у будућности.

Понашаћемо се озбиљно и одговорно, и чуваћемо мир и право на будућност сваког детета, нагласио је председник Владе Србије.

Изетбеговић: На будућност можемо да утичемо

Председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је на конференцији да је разговор са српским премијером био добар и искрен, као и да се говорило о свим темама важним за две земље и нације.

Истакао је да је прошлост "била каква је била", да се на њу не може утицати, али да се може утицати на будућност.

"Спремни смо да пробамо да интензивирамо дијалог Србије и БиХ, Срба и Бошњака. Треба да разумемо једни друге, уважавамо једни друге, уважавати истину и пресуде међународних судова", поручио је Изетбеговић.

Додао је да се ових дана Србија с правом сећа злочина током Другог светског рата – онога што је почело пре 75 година, са оснивањем НДХ.

"И треба да се сећа и не сме да заборави, као што ћемо се и ми заувек сећати неких ствари. Али то није разлог да кваримо однос, већ пут ка истини и правди, да градимо боље односе", рекао је Изетбеговић.

Упитан да ли ће одустати од тужбе против Србије, председник Председништва БиХ је одговорио да он није тај који покреће тужбу или одустаје од ње.

"Још немамо неки нови доказ који би водио ствари ка том смеру. Ако буде, тада ћемо о томе разговарати", каже Изетбеговић и истиче да до тада нико нема права да одустаје од тужбе.

То је, додај, улога судова – да донесу пресуду уколико неко не може да постигне договор.

"Не треба да буде љутње, јер су неки појединци и режим урадили нешто пре 25 година. То је начин да се скине одговорност и хипотека са целог народа", поручио је Изетбеговић.

"У Србији нема антихрватски обојених инцидената"

Одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да је изненађен тврдњама хрватске заједнице у Србији да се, после блокаде поглавља 23, на њу врше притисци и да је приметно антихрватско расположење.

"Изненађен сам том информацијом, јер у Србији нико не лупа табле на латиничном писму и не цепа уџбенике на другим језицима и писму. Ниједан инцидент није био, у Србији се то просто не дешава", каже Вучић.

За разлику од Хрватске, инциденти према мањинама се, додао је, у Србији не дешавају. Истиче да не зна шта пише у саопштењу Хрватског националног већа и поносан је што таквих ситуација у Србији нема.

"А ако би их било и буде их, државни органи ће реаговати истог секунда и сваког починиоца казнити", нагласио је Вучић. 

Премијер је претходно учествовао на Међународном мостарском сајму привреде, где је позвао државнике и привреднике у Мостару на уклањање непотребних препрека међу државама у региону.

Пре тога састао се са српским и хрватским члановима Председништва БиХ, Младеном Иванићем и Драганом Човићем, након чега је поручио да су сви у региону дужни да обезбеде стабилност и сигурност за све грађане.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(уторак, 12. апр 2016, 23:35) - Marko [нерегистровани]

Srbi

Nekad veliki narod koji je zivio na prostoru od Triglava do Đevđelije, nakon stradanja u I i II svetskom ratu proteran je sa teritorije Slovenije, Hrvatske i Federacije BiH. U Makednoniji nema nikakva prava, u Crnoj Gori je takođe postao nacionalna manjina. Na svetoj srpskoj zemlji Kosovu i Metohiji se svakodnevno maltretira i proganja. Jedini prostor gde je istinski slobodan je Srbija bez Kosova i Republika Srpska. Na tom prostoru nisu samo Srbi slobodi nego i svi drugi koji žive sa nama. Pogledajte samo Madjare kako ponosno govore svojim jezikom u Vojvodini, Bugare u Bosilgradu, Bošnjake u Sandžaku, Albance u Preševu. Ponekad mi se čini da imaju više prava i od samih Srba, ali neka ljudi neka slobodno žive. Niko im ne lupa natpise napisane njihovim jezikom, niko ih ne psuje, Ponosim se što sam Srbin, a neka se stide svi ostali koji nas na svakom koraku širom bivše Juoslavije ponižavaju.

(уторак, 12. апр 2016, 20:18) - anonymous [нерегистровани]

bb

Puno reci a malo dela, kao uvek. Mi smo svi marionete zapadnih sila. Srbija se barem trudi, a svi ostali nas samo sputavaju

(уторак, 12. апр 2016, 19:27) - anonymous [нерегистровани]

re: Polupani lončiči

Tacno je da Srbi prije zadnjeg rata nisu bili vecina u gradu Mostaru, ali je isto tako tacno da su prije 2 svj. rata bili vecina u gradu Mostaru, da bi poslije tog rata, a kasnije i poslije zadnjeg rata postali ''statisticka greska''.

(уторак, 12. апр 2016, 16:05) - nezavisni [нерегистровани]

važnost

Ako nije bilo reči o hrvatskoj blokadi Srbije za ulazak u EU, onda još mogu da progutam ovaj razgovor, neka ga. Jer žena ionako ne odlučuje o ničemu, što bi rekli kod nas "ne petlja se u svoj posao". Zna se ko ju je doveo na to mesto (kao predstavnik HDZ-a je bila na izborima), zna se ko joj komanduje i ko joj daje uputstva. Zna se - HDZ.

(уторак, 12. апр 2016, 14:59) - anonymous [нерегистровани]

Bulbul "pjeva", okolo.....

.....Mostara.............

(уторак, 12. апр 2016, 14:28) - anonymous [нерегистровани]

krasno, divni odnosi u krajevima gdje smo svedeni na manji procenat....

i sada kada smo tako dobro protjerani I 'ocisceni' kako hrvati kazu treba gledati u buducnost.....paradoxi sve jedan iza drugog......a nas nema tamo ....svedeni na jednu malu manjinu I nasi politicari zadovoljni, nista od nikoga netraze I gledaju u bducnost.....
dali ce iko ikada odgovarati za nase unistene zivote I mrtve......?????

(уторак, 12. апр 2016, 14:28) - Drinski [нерегистровани]

RE:Polupani lončiči

Vidimo da našem susedu Slavku odmah u oko pada da nismo bili većina u Mostaru, ali mu ni malo me smeta što sad tamo gotovo da i nema Srba. Da li je tih tvojih 20% tako malo, da se za dve decenije gotovo istopi na 2-3 procenta?

(уторак, 12. апр 2016, 13:57) - slavko [нерегистровани]

Polupani lončiči

Srbi su pre rata tvorili večinu - 20% stanovništva Mostara.

(уторак, 12. апр 2016, 13:37) - anonymous [нерегистровани]

Opet je neko polupao lončiće

Da li je u razgovorima dotaknuta tema o nekada vecinskim srpskim zivljem Mostara? Mi nismo bili vecina prije 2000 godina vec jedva nekoliko decenija unatrag. Svi ostali razgovori su bespredmetni. Obidjite nasa grobolja da vas to posjeti na istinu o Mostaru.  

(уторак, 12. апр 2016, 13:34) - anonymous [нерегистровани]

Yugoslavia

Medenjaci i medeni odnosi naših naroda i narodnosti ! Živela Sloboda i slobodarski duh naroda i narodnosti.