Обновити преговоре Београда и Приштине

Русија је упозорила да је "клизање ка дестабилизацији" Косова могуће зауставити обнављањем преговора Београда и Приштине и одустајањем од активности које излазе из оквира резолуције 1244 Савета безбедности УН.

Москва је забринута због ситуације на Косову, рекао је заменик министра иностраних послова Русије Александар Грушко. "Клизање ка дестабилизацији" могуће је зауставити обнављањем преговора Београда и Приштине и одустајањем од активности које нису предвиђене резолуцијом 1244 Савета безбедности УН.

"Неопходно је обновити преговоре између Приштине и Београда, обновити све прерогативе СБ УН и не предузимати ништа што би излазило ван оквира резолуције 1244", рекао је Грушко.

Истичући да између Русије и "одређених земаља" Европске уније постоје разлике када је реч о "косовском питању", руски дипломата је рекао да Москва "схвата да је ЕУ спремна да преузме на себе допунску одговорност у том региону".

"Ми нисмо против тога, али било какви потези усмерени на промену формата присуства или увођења утицаја ЕУ преко других механизама, мора бити усаглашено са Београдом и одобрено од стране СБ УН", истакао је Грушко.

Заменик шефа руске дипломатије је најавио да ће на редовном полугодишњем самиту Русије и Европске Уније у Ханти-Мансијску 26. и 27. јуна, једна од тема бити и "замрзнути конфликти", као што су Придњестровље, Косово и Кипар.

"Ти конфликти су предмет политичког дијалога на свим нивоима", истакао је Грушко и додао да они морају да се решавају "у постојећим форматима, на основу међународног права".

"Дугорочно регулисање могуће је само на основу сагласности свих укључених страна а притисак споља је недопустив", истакао је заменик руског министра иностраних послова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи