Лавров: Што пре затворити Хашки трибунал

Москва сматра да је рад Хашког трибунала пристрасан и политички мотивисан због чега позива на његово затварање што пре, рекао је шеф дипломатије Русије Сергеј Лавров после разговора са својим српским колегом Ивицом Дачићем, преноси Тас.

Лавров је нагласио да Русија види снажну политичку природу и пристрасност у раду Трибунала. Позивамо на његово затварање што пре, поновио је Лавров.

Таква одлука је већ донета, постоји период резидуалног механизма, али би то требало затворити што пре, додао је Лавров.

Навео да је било много примера када је Трибунал показао пристрасност "прикривањем осумњичених за ратне злочине који нису Срби".

Сећам се случаја једног од браће Харадинај, када сам био представник Русије у УН. Интерни документ НАТО-а је подељен на седници Савета безбедности УН у коме се тврди да је он крив за ратне злочине. Чак је била фраза "он ужива у убијању људи", напоменуо је Лавров.

Трибунал га је ослободио и НАТО је срамно одбио да преда информацију коју је имао у поседу, додао је Лавров и истакао да је велики број других случајева ослобађања несрба, иако су веома озбиљне оптужбе биле изнете против њих.

Лавров је подсетио и да је бивши известилац Европског парламента Дик Марти пре пет и по година написао извештај о трговини људским органима, а у ту криминалну мрежу умешани су и људи који су тренутно на високим позицијама у Приштини.

Вук Јеремић, док је био министар спољних послова Србије, поднео је предлог СБ УН у име Србије да се успостави сличан међународни трибунал који би истражио те злочине, рекао је Лавров.

Тада су, напоменуо је руски шеф дипломатије, наши западни партнери категорички били против тога и блокирали су стварање таквог механизма у УН.

То су учиниле исте оне земље које су неколико година касније агресивно тражиле успостављање трибунала за оне који су одговорни за рушење малезијског авиона у Донбасу, рекао је Лавров и указао на двоструке стандарде.

Дачић је рекао да се Хашки трибунал претворио у антисрпски суд и да се Београд придружује позивима за његово скоро затварање.

"Делимо мишљење Русије да Хашки трибунал треба да буде затворен што је пре могуће. Он није допринео процесу помирења, напротив, свака нова пресуда је допринела томе да се стране свађају ко је више или мање крив", оценио је Дачић.

Коментаришући пресуду Шешељу, Дачић је рекао да је Србима тешко да поверују да Трибунал доноси позитивне одлуке.

"Постоје сумње зашто је све то урађено, зашто је било притисака да буду изручени Шешељ и његови сарадници, а на крају су га ослободили", рекао је Дачић.

То је антисрпски суд, који осуђује без доказа, закључио је Дачић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи