Србија и Русија успешно сарађују на свим пољима

Односи између Русије и Србије се успешно развијају у свим областима, сагласили су се први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Дачић, који од јуче борави у дводневној посети Москви, рекао је уочи састанка са Лавровом да је Русија један од најважнијих стратешких партнера Србије и да је Београд захвалан Москви на подршци у међународним организацијама када је у питању Косово, преноси Тас.

"Да није Русије, Србија би била у много лошијој ситуацији кад је реч о Косову", рекао је он.

Дачић је истакао да се односи између Србије и Русије успешно развијају у свим сферама.

"Планирамо да даље развијамо билатералне односе и припремамо се за потписивање неколико билатералних споразума и меморандума", казао је он.

И руски министар спољних послова је, на почетку састанка са Дачићем, оценио да Москва и Београд успешно развијају сарадњу у политичкој, економској, војној и техничкој области, наводи руска агенција.

"Ценимо суштински политички дијалог", рекао је Лавров, подсетивши на посете српског премијера Александра Вучића Москви у октобру 2015. и председника Томислава Николића у марту ове године.

"Такође, руски премијер Дмитриј Медведев позван је да посети Србију", додао је шеф руске дипломатије.

Лавров је рекао и да међувладин комитет за трговинску и економску сарадњу интензивно ради, а развијају се и војна и техничка сарадња, о чему је Дачић разговарао са замеником руског премијера Дмитријем Рогозином и министом одбране Сергејом Шојгуом.

"Надам се да ћемо данас имати прилику да детаљно разговарамо о нашој сарадњи у оквиру министарстава спољних послова, као и о питањима Европе, Балкана и међународног окружења генерално", закључио је Лавров.

"Русија ће помоћи Србији у реšшавању мигрантске кризе"

Русија ће пружити помоћ Србији у превазилажењу мигрантске кризе, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров после састанка са Дачићем.

"Разговарали смо о ситуацији на Балкану, нарочито у контексту мигрантске кризе. Знамо да је Србија под притиском", рекао је Лавров, преноси Тас.

Он је навео да је Руско-српски хуманитарни центар у Нишу отворио привремене центре за смештај избеглица.

"Пружићемо помоћ како бисмо помогли Србији да изађе на крај са тим проблемом", поручио се шеф руске дипломатије.

"Права Срба на Косову се свакодневно крше"

Европска унија би требало да утиче на Приштину да примени споразум о успостављању Заједнице српских општина (ЗСО) на Косову, поручио је Сергеј Лавров.

"Нажалост, права српског становништва на Косову се свакодневно крше, док се саботира споразум о успостављању српских општина на Косову који је постигнут у августу прошле године уз посредовање ЕУ", истакао је Лавров.

Како је указао, саботирање практичне примене споразума не изазива доследну реакцију из Брисела.

"То нас забрињава. Сматрамо да је нужно да ЕУ потврди своју репутацију активног посредника и да утиче на Приштину, како би косовски лидери испунили оно што су потписали", истакао је Лавров.

Он је, такође, рекао да Москва цени одбијање Србије да се придружи санкцијама ЕУ против Русије.

Русија је, према његовим речима, задовољна добром сарадњом са Србијом у оквиру министарстава спољних послова, а посебно је нагласио висок ниво сарадње прошле године током српског председавања ОЕБС-у.

Лавров је после разговора са Дачићем рекао и да су се Русија и Србија сагласиле да билатерални контакти са НАТО-ом и ЕУ не би требало да ометају сарадњу са земљама које нису чланице тих структура.

"Разменили смо ставове о сарадњи у оквиру ОЕБС-а, разговарали смо о односима између наших земаља са ЕУ и НАТО-ом. Имамо заједнички приступ да ти односи не би требало да се користе за покушаје да се ограниче могућности за развој партнерске сарадње са земљама које нису чланице тих организација", казао је шеф руске дипломатије.

Лавров и Дачић су после састанка рекли новинарима и да је Србија позвана да учествује у активностима деминирања и обнове древног сиријског града Палмире, који је недавно ослобођен из руку терориста.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво