Вучић: Не знам шта пише у пресуди Шешељу

Председник Владе Србије Александар Вучић оценио је да ће пресуда лидеру Српске радикалне странке Војиславу Шешељу имати мањи значај него пресуда бившем председнику РС Радовану Караџићу. Поручује да 12. априла иде у Мостар да репрезентује Србију, а пре свега српску привреду.

Вучић је додао да не зна шта пише у тој пресуди и да мисли да не зна ни Војислав Шешељ.

Премијер Вучић је рекао после учешћа на конференцији "Систем азила и миграција: Избегличка криза и реформски процеси", да не очекује да пресуда Шешељу има последице по Србију.

На питања новинара о најновијем неспоразуму између Београда и Сарајева, а након што су поједини аналитичари тај сукоб и "размену ставова" са Бакиром Изетбеговићем ставили у контекст избора, премијер каже да ће 12. априла боравити у Мостару, где ће се срести с Драганом Човићем, хрватским чланом Председништва БиХ, али да је спреман да разговара и са свима другима.

"Идем у Мостар да репрезентујем Србију, пре свега српску привреду", поручио је Вучић, а коментаришући аналитичаре и "анализе", приметио је да њему није потребно да заоштрава реторику зарад изборних резултата.

"Нећу да на тај начин обмањујем народ, као што то раде ти аналитичари, нећу то радити, јер ја морам да бринем да исплатимо плате и пензије, да их, ако је могуће, повећамо, а не да се бавим таквим бесмислицама, које могу да говоре само неодговорни људи", навео је Вучић.

Кад је реч о Босни и Херцеговини, додао је да се став Србије није променио, да она и даље поштује територијални интегритет БиХ, али да исто тако неће дозволити да неко угрожава Републику Српску.

"Србија се није променила, њена политика неће бити агресивна, већ политика мира и помирења, а не политика освете неком другом народу. А у Мостар идем, претпостављам да ће бити интересантно", поручио је премијер. 

Коментаришући најаву председника босанског председништва Бакира Изетбеговића за ревизију тужбе за геноцид, приметио је да ту идеју не подржава готово нико ни из Председништва, али ни у свету, мада је "лично, слутио да ствар иде у том правцу", рекао је премијер и позвао се на чињеницу да су "једне новине одштампале 60 страна против Караџића, од чега је добар део, 15 страна, био уперен против РС".

Додаје да је морао да реагује на најаве ревизије тужбе против Србије за геноцид.

"На шта да реагујем, ако на то не реагујем", истакао је Вучић и додао да више не жели да учествује у полемици поводом те тужбе.

"Нећу више ни реч да кажем о БиХ. Све сам рекао што сам имао. Политика Србије је политика мира и помирења", навео је премијер.

Кад је реч о томе да нема намеру да мења политику Србије, политику мира, која гледа у будућност, спреман је, истиче, да стане пред десничаре и каже "Не причајте глупости", јер, како каже, најлакше је подилазити народу, кукати против некога, што је постао национални спорт у Србији, али и на Балкану. 

"Све што сам говорио је рационално и смислено, али сам задовољан да сви у свету разумеју колико је важно да се прилике на Балкану промене, а не да се новим тужбама враћамо у прошлост", поручио је Вучић.

Антиевропски приступ доминира, али настављамо европски пут

Вучић је констатовао да у јавном дискурсу доминира антиевропски приступ, али да ће Србија, уколико његова странка добије подршку грађана, наставити европски пут.

Премијер је новинарима у Београду рекао да види општу "хистерију ирационалног у делу Европе, региону и у Србији", неретко о томе како Европа "само што се није срушила, за неко време, сутра, колико данас после подне...", и да види да општи антиевропски приступ доминира у јавном дискрусу.

Он је навео да је стратешки пут Србије Европа и због типа друштва којим желимо да припадамо и реформи које желимо да сроведемо, да бисмо мењали себе и постајали бољи. 

"Они који мисле да ирационалним приступом Србија нешто може да добије, плашим се да говоре о нечему о чему недовољно знају или намерно желе да Србију одведу у ћорсокак или амбис", рекао је Вучић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи