Вучић: Избегличка криза само одложена, никако решена

Премијер Александар Вучић рекао је да је избегличка криза само одложена, а никако решена, и да се очекује нови талас избеглица за који Србија треба да буде спремна, јер нашу земљу није могуће заобићи на мигрантској рути.

"Сасвим извесно да ће Србија, Бугарска и Грчка увек бити важне земље, ако ништа друго у транзиту. Наш је посао да се за то време припремимо и по том питању очекујемо велику помоћ и подршку. Морамо бити спремни да јачамо све наше капацитете", рекао је Александар Вучић.

Вучић је на конференцији "Систем азила и миграција: Избегличка криза и реформски процеси" рекао да је ово највећа избегличка криза од Другог свестког рата, да је уздрмала темеље ЕУ и показала да између земаља Уније царује егоизам, а не солидарност".

Криза је, рекао је Вучић, показала и како се и све друге земље које не припадају ЕУ односе према избеглицама, како функционише владавина права и како се поштују принципи. Србија ће, рекао је, дати све од себе да буде део свеобухватног решења, уколико га буде било.

"Ако не буде заједничког европског решења, понашаћемо се као људи и поштоваћемо принципе солидарности", рекао је Вучић.

Захвалио је цивилном сектору што смо током избегличке кризе заједно успели да савладамо све проблеме и будемо одговорни и хумани у прихвату избеглица.

"Поносан сам што Србија није подизала зидове и правила поделе на Балкану", истакао је Вучић. 

Вучић је констатовао, говорећи о рути којом се мигранти крећу, да није лако заобићи Србију, те да ко је говорио о рути преко Албаније, требало би да има на уму да Хрватска с те стране има само километар и по свог границног простора и ништа више.

Истакао је да Србија мора да буде спремна да јача капацитете, наводећи да нисмо довољно урадили, а да смо урадили више него други.

Додао је и да су и због тога важна поглавља 23 и 24, како и нови закон о азилу и привременој заштити.

"Покушаћемо да усвојимо те законе крајем јуна почетак јула. Такође, потребан нам је и нови закон о странцима, који ћемо, разуме се, прво послати европској агенцији на мишљење", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је у Србију прошле године ушло 651.000 миграната, а од почетка ове - 100.000 људи, који су били регистровани и пружена им је нега, смештај и заштита.

Премијер је рекао да избегличка криза није била "велика тема" из више разлога, између осталог и због тога што Србија није желела да стиче политичке поене, ни унутра, ни споља, што су радиле многе друге земље, пре свега земље ЕУ.

"Наш однос је био природан, људски, нормалан и рационалан и не мислим да због тога треба да будемо похваљени ми, него земље које су примале избеглице за стално", рекао је Вучић.

Навео је да Србија није богата земља и да је то кључан разлог због којег мигранти нису желели да остану на територији наше змеље, али је додао да се нада да ће неки од њих остати и да ће Србија постати њихова отаџбина.

Вучић је навео да је избегличка криза тренутно само одложена, а никако решена, због свих проблема у Пакистану, Авганистану, Сирији и да ће у будућности морати да се ради на другачијим механизмима, да се стварају друштва која ће имати више толеранције, јер само друштва која су спремна на инклузију могу да опстану.

Премијер, који је и лидер СНС, је рекао да, ако се догоди да странка коју води после избора буде у влади, закон о избеглицама неће бити усвојен без сагласности цивилног друштва.

Вучић је додао да не разуме некад однос грађана према мигрантима, као што не разуме ни према неким другим стварима.

"У Србији је главна главна ствар "како да ја сачувам радно место, а није важно какви су резултати мога рада", нити је важно да ли ће наша економија бити боља и већа. Понашамо се као да смо самодовољни и самозадовољни, ништа нам не треба и 99,9 одсто становништва у Србији то подржава. То не могу да објасним никоме у Европи, и око тога се супротстваљам целој нацији", рекао је Вучић.

Додао је да је сигуран да ће многи од Сиријаца који данас пролазе кроз Србију једног дана бити нобеловци, али је приметио да се код нас увек уочи онај 0,0001 проценат лоших.

"Као да ми таквих немамо. Као да су код нас сви дивни, сви нобеловци и освајачи златних медаља", рекао је Вучић, додајући да је то лицемерство са којим се сви суочавамо, а које се неће скоро променити.

Истакао је да је поносан на Србију што, и када је било најтеже, нико није мислио о подизању ограда и жица. 

"Србија то неће да ради ни у будућности. У српском ставу се око тога ништа ни за јоту није променило", рекао је Вучић.

Додао је да је Србија очекива јединствено решење ЕУ везано за мигрантску кризу, којег нема ни до данас.

"А док је било пара из ЕУ фондова, земље су користиле тај новац, а сад кад је тешко и кад треба да се узврати, онда су се повукле у егоистичну љуштуру и ништа их није интересовало. Србија је у том смислу била макар нешто лојалнија основним принципима ЕУ - солидарности и хуманости", рекао је Вучић.

Додао је да је захвалан Норвешкој што је најавила око три милиона евра за јачање систрема азила у Србији, на огромној подршци и што је на свим питањима увек помагала.

Конференцији, у организацији Групе 484 у партнерству са Београдским центром за људска права и Београдским центром за безбедносну политику, и подршку Амбасаде Норвешке, присуствoвало је више од 100 представника државних институција надлежних за питања миграција и азила, међуанродних и домаћих организација цивилног друштва.

Скуп је део пројекта "Умрежавање и грађење капацитета за ефективнију миграциону политику у Србији" који се спроводи захваљујући подршци Амбасаде Норвешке у Београду.

Шодер: Србија позитиван пример

Шеф представништва Високог комесаријата УН за избеглице у Србији Ханс Фридрих Шодер истакао је да је Србија поставила позитиван пример како треба прићи избегличкој кризи.

Према његовим речима, из овог позитивног искуства могу се научити лекције.

Шодер је нагласио да су успеси постигнути заједничким радом државних институција и невладиним организацијама, које су осигурале да избеглице буду збринуте.

Истакао је да, након што је дошло до затишја на балканској рути, тај период треба искористити за припрему за време после, то јест да се побољшају закони и прилагоде стандарди.

УНХЦР стоји, према његовим речима, на располагању влади и грађанима у овој кризи, и истиче да дели прогресивну визију премијера када је реч о будућности мигрантске кризе.

Влада, како је подвукао Шодер, треба да се посвети питању избеглица које су решиле да остану, али и размисли о солуцијама за решавање правног статуса избеглица које нису поднеле захтев за азил, а које су остале у земљи, да им омогући неку вртсу привремене заштите.

Стратешки пут Србије је пут у ЕУ

Премијер Александар Вучић је уверен да је пут ка Европској унији најбољи пут за нашу земљу, јер је то стратешко опредељење да се припада том типу отвореног, демократског друштва и владавине права.

Вучић је рекао да добро зна да такво размишљање сада у Србији уопште није популарно због, како је рекао, неких ствари, али и неких одлука Хашког трибунала, те да остаје и питање каква ће бити ЕУ кад Србија дође пред њена врата.

"У каквом стању ће бити ЕУ тада то је питање за њих. За нас је важно да будемо уређена земља. То је рационалан и одговоран приступ. Све друго би водило Србију не само у економску пропаст", рекао је премијер.

"Ипак, ја ћу опет да изађем са тим да за Србију сматрам да је најбољи пут, стратешки пут - пут ка Европи, да наша земља припада том типу друштва и да развија демократију као део политичког система, да има владавину права", рекао је Вучић.

Наше је, казао је премијер, да обавимо посао до 2020, а он да нека ЕУ каже шта о томе мисли.
Он је казао да у цео овај процес идемо не зато што тражимо новац од било кога, у овај процес улазимо да бисмо били бољи, да бисмо себе променили, да бисмо сопствену свест променили и да се усмеримо на оно што јесу вредности европског друштва.

"Спремни смо и да научимо и да чујемо", рекао је Вучић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво