Демократија ће на европска врата "закуцати" тек 2025?

Група економиста и професора, боље речено покрет који се зове ДиЕМ25, што је скраћеница за Демократија у Европи, сматра да ће демократија завладати 2025. године. Одлучили су се на ову акцију убеђени да европски левичари морају да делују заједно и наднационално ако мисле да спасу Европу од судбине какву је већ имала средином прошлог века.

Уместо садашењег политичког театра са глобалном моћи, они са правих позорница револуциониарним заносом заговарају левичарске идеје. Европу треба протрести. Нежно али одлучно до 2025. У супротном следи распад под теретом Брегзита, Грегзита и избегличке кризе. Идеологију покрета Јаниса Варуфакиса ДиЕМ25 укратко објашњава један од водећих чланова.

"Циљеви ДиЕМа нису утопистични ни радикални него је утопистична и радикална сама идеја ЕУ која почива на нефункционалној спољној и унутрашњој политици", објашњава филозоф Срећко Хорват члан ДиЕМа.

Из неуспеха грчке Сиризе и слабљења првобитног узлета шпанског Подемоса, бивши грчки министар финансија извукао је лекцију. Деловање левице на националном нивоу није довољно. Потребан је паневропски покрет.

"ДиЕМ рачуна не само на политичке партије или синдикате који су већ подржали ДиЕМ него и на покрете са улице, на различите групације попут Викиликса на чијем је челу Асанж, а које се једине могу супротставити корпорацијама попут Гугла, Мајкрософта и других", истиче Хорват. 

Траже пренос највиших европских политичких и економских састанака уживо и објављивање трансатлантских трговинских уговора САД и ЕУ. Све на видело.

"Тријумвират трговинских споразума представља две трећине светског БДП-а преко милијарду и по светског становништва и обухвата преко 52 државе на свету. Можете очекивати иако Србија није члан ЕУ, да ће се тај споразум одразити на Србију и то на какав приступ грађани имају лековима, интелектуалном власништву, интернету", каже Хорват.

Чланови покрета су и Џилијан Асанж, Славој Жижек, Ноам Чомски, Брајан Ино. Подршку имају и у Србији.

"Оно што се у Европи ради у односу на национални ниво, ми то радимо само у регионалном контексту и кажемо оно што ми радимо у Србији морамо да урадимо и регионално", каже докторанд Филип Балуновић.

О једном од највећих европских проблема избегличкој кризи, говориће у Бечу. Опет критички. Кажу, разлика између концентрационих логора и европских кампова је што су у другима избеглице.

"Док се Европска унија не погледа у очи и не погледа ону Нобелову награду за мир коју је добила, док не схвати да њена спољна политика доводи до ратова, мислим да се избегличка криза неће решити", сматра Хорват.

Да свет не понови грешке из тридесетих и четрдесетих година прошлог века вољни су да осим левичара окупе и социјалдемократе, либерале, па и конзервативце. Пре него што, како кажу, Унију поједу евробирократе и земље чланице изруче екстремно десним популистима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво