Вучић: Не разликујемо злочин и злочинце по имену и презимену

Премијер Александар Вучић поручио је да он води владу која не разликује злочин и злочинце по имену и презимену, већ само по томе да ли је неко злочин починио. Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да у реаговањима на пресуду Радовану Караџићу у Босни и Херцеговини препознаје "потмулу мржњу према свему што је српско".

Премијер је, поводом пресуде Радовану Караџићу у Хагу, истакао да је важније говорити о људским жртвама, патњи и помирењу, а не о правно-политичким консеквенцама које би та пресуда могла да донесе.

Додао је да ни две деценије од Дејтонског споразума Срби и Бошњаци нису ближи једни другима, нити су пресуде попут оне Караџићу довеле до помирења.

Вучић је на Ушћу, након примопредаје десет борбених возила и чамаца специјалне намене, рекао да се заборавља да је Србија прва која је ухапсила оне које су извршили злочин у Сребреници, и да је једина држава у региону која је похапсила оне који су починили злочин у њено име. Није, додао је, приметио да су то чиниле друге државе.

"Ми на тај начин показујемо величину нашег народа и озбиљност владе", истакао је премијер.

Вучић је, одговарајући на питање да ли је после пресуде Караџићу, у којој пише да се у Сребреници догодио геноцид, дошло време да и Србија тај злочин тако оквалификује, такође истакао да они који инсистирају на томе не желе да чују суштину, нити да размишљају о помирењу, већ само о нечијем кажњавању.

"Важно је да покажемо пијетет према свим сребреничким жртвама, да знамо какав је злочин почињен, да о томе говоримо и да се то не крије. Али, треба говорити и о злочинима над нашим народом. Не желим да правим некакве једначине, али мислим да они који инсистирају и стално понављају ту мантру којом би да изазову другачије правно-политичке последице и не желе да чују суштину и да размишљају о помирењу, будућности, већ о нечијем кажњавању", рекао је Вучић.

Упитан како разуме да се његове добронамерне поруке о поштовању Дејтонског споразума недобронамерно дочекују у БиХ, Вучић је рекао да је Влада Србије  најтачније и најпрецизније, много боље него неки европски званичници коментарисала пресуду првом председнику РС Радовану Караџићу.

"У јавности нисам изговорио ничије име, нити сам поменуо било који народ", навео је и додао да Србија брине пођеднако о сваком грађанину, а да, када је реч о правним последицама, треба сачекати.

"Важно је да се Србија одреди према свим злочинима, а Србија то јуче јасно урадила", рекао је премијер Вучић.

Указао је да су чак и међународни званичници ту пресуду, која још није правоснажна, коментарисали, што, приметио је, није решење. 

Објаснио је да не жели да коментарише појединачне пресуде, већ да је о пресуди Караџићу говорио у регионалном политичком контексту.

"Ми смо говорили о свеукупном регионалном политичком контексту, на то имамо право. Желимо стаибилност и мир. Мислите да нисам могао да Бакиру Изетбеговићу одговорим оштро, али нећу, јер водим рачуна и о Србима у РС и о Србима који живе на другим територијама, али и о Бошњацима у Србији и у БиХ", навео је премијер.

На инсистирање да каже какав је његов лични став према тој пресуди, Вучић је одговорио да као предсеник Владе нема права да износи лични став, а да је влада урадила и рекла све што је требало. 

Додао је и да му се чини да његов тон некима није довољно помирљив и да неки сматрају да треба да учествује у гажењу сопствене земље. 

"То нећете никада доживети, јер нећу да учестувјем у ниподаштавању и понижавању Србије, да би ме неко споља тапшао по рамену и рекао да је урађена велика ствар", рекао је Вучић. 

Премијер је поновио да је суштина у помирењу.

"Питајте Србе и Бошњаке у БиХ да ли су данас, 21 годину после потписивања Дејтонског споразума ближи једни другима? А питајте и цео свет шта је урадио за то време, за које се ништа на пољу емоција није променило", навео је Вучић.

"Научили су политичари шта да кажи и како да кажу, а све остало је остало исто", закључио је Вучић. 

Додик: Превладала мржња према свему што је српско

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да у реаговањима на пресуду Радовану Караџићу у Босни и Херцеговини препознаје "потмулу мржњу према свему што је српско".

Тако, рекао је, разуме и реаговање председавајућег Председништва БиХ Бакира Изетбеговића, тим пре јер у реакцијама из Србије није било помена било чијег имена, већ је послата порука да се поштује БиХ, а воли Република Српска.

"Ако Србија није показала своју оријентацију онда не знам ко јесте, а то сигурно није Бакир Изетбеговић", рекао је Додик.

Само наивни, истиче Додик, могу да верују да Бошњаци у БиХ подржавају Дејтонски споразум, јер њихове једине и праве намере су да умање снагу Републике Српске.

"Тако је ово искориштено", рекао је Додик и додао да Изетбетговић не говори у име БиХ, већ у име бошњачког народа.

Истакао је и да је Изетбеговић, како је рекао, такав какав је, због политике коју водио изгубио кредибилитет.

"Његова политика јесте - што гора ситуација за РС", навео је председник Српске.

Упитан шта мисли о Хашком трибуналу, Додик је рекао да је он био најављен као место које ће путем правде обезбеди помирење, али се то није догодило, јер се од почетка суди само српским командантима.

А што се тиче пресуде изречене ратном лидеру босанских Срба, Додик каже да она ништа добро није донела БиХ.

"Она је још више поделила БиХ, дакле БиХ ништа са овим није добила. Хашки трибунал губи свој легитимитет", рекао је Додик и у прилог томе навео чињеницу да Сарајевом шета командант који је наређивао и вршио убиства. Штавише, сада и коментарише одлуке Хашког суда. 

Упитан да ли би поново некој установи дао име по Радовану Караџићу, Додик каже да би и да у томе не види ништа лоше, тим пре што су име ратног члана председништва БиХ Алије Изетбеговића већ одавно добили разни објекти широм БиХ.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво