Влада: Нећемо дозволити да се пресуда употреби против РС

Влада Србије никоме неће дозволити да првостепену пресуду против бившег председника Републике Српске Радована Караџића употребљава као разлог да упире прстом у Србију и наше сународнике у РС, каже министар правде Србијe Никола Селаковић.

Влада Србије је у саопштењу после седнице навела да, након пресуде Хашког трибунала првом председнику РС, није дозвољено било какво пребацивање колективне кривице на поједине народе због злочина које су починили појединци.

Читајући саопштење Владе Србије, министар правде Никола Селаковић навео је да сваки злочин мора да буде кажњен, као и било који појединац који је у њима учествовао, али да је недопустиво било какво политизовање и сваљивање колективне кривице на поједине народе због злочина које су учинили људи са именом и презименом.

Додао је да Влада Србије не жели да реагује на садржај и образложење било које појединачне пресуде Хашког трибунала, али да, после много година рада тог суда, остаје горак укус због, како је рекао, чињенице да они који су творци политике злочина према Србима "готово ни на који начин нису кажњени".

Селаковић је истакао да озбиљна и одговорна политика Србије према сопственим грађанима и припадницима српског народа ма где живели подразумева и бригу о Србима у Републици Српској.

"Никоме нећемо дозволити да првостепену пресуду против бившег председника РС употребљава као разлог да прстом упире против нас и наших сународника и јасно напомињемо да ова пресуда не може да буде употребљена с циљем угрожавања слободе и опстанка нашег народа у Републици Српској", рекао је Селаковић.

Министар је подвукао и да Влада Србије изражава дубоко жаљење за свим жртвама ратних сукоба на просторима бивше Југославије и да једнако осуђује злочине које су починили припадници српских јединица, као што осуђује злочине који су учињени над Србима, како у Хрватској тако и у Босни и Херцеговини.

"Политика помирења биће политика Владе Србије, а верујемо да ће то бити политика и других влада у региону. Управо зато Влада Србије сматра да је политика правде кажњавања припадника само једног народа за злочине које су чинили сви у ствари селективна", пренео је Селаковић став Владе Србије.

Селаковић је додао и да је Влада Србије поносна што је, како је рекао, наш народ умео да препозна туђе жртве и да им се достојанствено поклони, али и да истовремено жали зашто тако нешто у региону није могао да учини и када су у питању српске жртве.

Према његовим речима, српски народ је мирољубив народ који жели да гледа у будућност.

"Шта се догодило у прошлости припада прошлости и ништа добро неће настати ни за Србију нити за било коју другу државу у региону ако време и енергију будемо трошили на покушаје да утврдимо ко је у прошлости био у праву а ко није", рекао је Селаковић.

Подвукао је и да упркос изазовима, жаљењу и разочарању озбиљна и одговорна Србија недвосмислено остаје посвећена политици живота, стабилности и мира.

"Само таква политика може и мора да буде наша најснажнија карта за будућност, будућност у којој са својим суседима делимо много више заједничког, у којој подижемо наше економије, улажемо у наше људе, развијамо наше дружаве и читав регион", рекао је Селаковић.

Како је истакао, од јаке жеље и великих напора да гради такву будућност Србија неће одустати и никоме неће пружити прилику да нашем народу негира право на такву будућност коју, како је нагласио, он заслужује. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара