Реаговања поводом пресуде Радовану Караџићу

Пресуда којом је бивши вођа босанских Срба Радован Караџић осуђен на 40 година затвора изазвала је подељене реакције и ниједна страна у БиХ није у потпуности задовољна. У РС истичу да је заиста важно што он није оптужен за геноцид у седам општина у БиХ. Генерални секретар УН Бан Кимун поздравио је пресуду као "историјски дан за међународну правду". Бројна реаговања и из Србије и Хрватске.

Хашки трибунал осудио је Радована Караџића, бившег председника Републике Српске и врховног команданта њених оружаних снага, на 40 година затвора због геноцида у Сребреници и злочина против човечности над Муслиманима и Хрватима током рата у БиХ, 1992–95.

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц изјавио да је правда задовољена, наводи се у саопштењу Тужилаштва.

Првостепеном пресудом Караџићу нису задовољни ни у Републици Српској ни у Федерацији БиХ, а Амбасада САД у БиХ је апеловала на све стране да прихвате пресуду Караџићу и окрену се континуираном ангажману на помирењу и мирном суживоту који су неопходни за будућност стабилне и безбедне Босне и Херцеговине, у којој су права свих њених грађана заштићена.

Председник РС Милорад Додик је за Радио Београд навео да, као и за многе пресуде које је Хашки трибунал изрекао против представника политичког и војног руководства Срба, и у вези са пресудом Караџићу постоји незадовољство и уверење да је то неправда.

Председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић изненађен је деловима пресуде да је Армија БиХ гађала властите територије и позиције УН и сматра да је лоше то што лидер босанских Срба није осуђен и за геноцид у седам општина. Нада се да ће "неправду исправити жалбено веће".

"За човека његових (Караџићевих) година и прошлости, 40 година и није посебна казна, но оно што је значајно је да је пресуђено једној ужасној идеологији и политици", рекао је Изетбеговић новинарима у Сарајеву коментаришући пресуду Караџићу.

Са жаљењем је констатовао да је, како је рекао, пропуштено да се повеже удружени злочиначки подухват с врхом власти у Београду током рата у БиХ.

Премијерка РС Жељка Цвијановић изјавила је да остаје утисак да је правна аргументација поклекла пред политичким ставом, јер пресуду нису пратили јасни правни докази и образложења и управо је због тога и отворен простор за озбиљну жалбу у наредном периоду.

Председник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић је у изјави достављеној Танјугу рекао да пресуда неће имати никакве последице на Дејтонски мировни споразум, Устав и статус РС, али и да Трибунал није испунио своју мисију. "За трагичне сукобе на овим просторима одговорни су учесници свих страна, укључујући и међународну заједницу, а првенствено су оптуживани и осуђивани припадници српског народа", навео је Чубриловић.

Бивши председник РС Драган Чавић изјавио је за бањалучку АТВ да је пресуда Караџићу индивидуална и да не значи пресуду Републици Српској нити претњу њеној уставној позицији.

Председник Српске демократске странке Младен Босић оценио је да је пресуда неправедна и да неће допрети ни правди ни истини о догађајима из 90-их година прошлог века. Нагласио је да пресуда поново даје убеђење да је Хашки трибунал превасходно политичка институција, која "има за циљ сатанизацију и дефинисање Срба као главних криваца за протекли рат", објављено је на званичној страници СДС-а.

Председник Социјалдемократске партије БиХ Нермин Никшић оценио је да је пресуда историјски дан за државу БиХ, за све њене грађане, за све жртве агресије на БиХ и барем делимична правда за стотине хиљада оних који су страдали због злочиначке политике стварања Велике Србије, коју је предводио и чији је један од креатора био Радован Караџић.

Председница Удружења "Мајке Сребренице" Мунира Субашић, међутим, каже да то удружење није задовољно пресудом. "Надамо се да ће у другостепеном поступку добити заслужену казну", рекла је она за Фену у Хагу.

Бивши члан ратног Председништва Босне и Херцеговине Ејуп Ганић изјавио је да се геноцид не кажњава бројем, већ доживотном робијом. Ганић је рекао да је "кажњен човек, али да није кажњена идеја".

Шеф мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур рекао је да је у свему најважније то што је пресуда доказала конкретну кривичну одговорност појединаца одговорних за ратне злочине.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко позвао је власти у тој земљи да се суздрже од политизовања и кривљења важности данашње пресуде. Подсетио је на речи бившег немачког председника Рихарда фон Вајцзекера да не постоји кривица или невиност целог народа, да кривица, као и невиност, није колективна него лична.

Реакције из Србије 

Председник Републике Србије Томислав Николић је истакао поводом пресуде да ће Србија у потпуности извршавати своје обавезе и користити своја права конституисана Дејтонским споразумом, а посебно право да подржава Републику Српску и помогне јој да опстане.

Председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права Мехо Омеровић оценио је у изјави достављеној медијима да пресуда Караџићу представља само мали део задовољења правде.

"Предстоји свима нама од данас тежак задатак и посао да учимо младе како се злочини не би поновили. Ако буде памети и истинске спремности за помирење, од данас ћемо почети мењати и односе међу народима, посебно међу њиховим политичким лидерима", закључио је Омеровић.

Оснивач Фонда за хуманитарно право Наташа Кандић оценила је да је пресуда Радовану Караџићу од 40 година затвора праведна за жртве али и за оптуженог. Кандићева је за телевизију Н1 оценила да је Караџић кажњен за дела за која је знао да су се догађала.

Један део пресуде важан је и за Србију. "У оптужници у вези са седам општина помиње се заједнички злочиначки подухват где се помињу сви лидери руководства РС плус Слободан Милошевић, Жељко Ражнатовић Аркан и Војислав Шешељ. Данас смо чули да Слободан Милошевић није део тог заједничког злочиначког подухвата. Мислим да је то велика ствар за Србију", рекао је за РТС адвокат Новак Лукић.

Председник ЛДП-а Чедомир Јовановић оценио је да је пресуда бившем председнику Републике Српске недовољна сатисфакција за породице жртава његове политике, али и "страшан подсетник" на цену решавања проблема ратом.

Он је рекао и да је пресуду саслушао са осећајем стида, али и наде да ће са српског народа, у Србији и Босни и Херцеговини, скинути терет колективне кривице.

Демократска странка Србије и Покрет Двери оценили су да је пресуда наставак примене здруженог злочиначког подухвата којим су Караџићу приписани сви злочини које је било ко од Срба починио у Босни и Херцеговини.

Председник Српске народне партије Ненад Поповић оценио је да "драконска казна" изречена Радовану Караџићу показује да Хашки трибунал није непристрасни међународни суд правде, већ искључиво "суд против српског народа".

Светски и европски званичници о пресуди

Генерални секретар УН Бан Кимун поздравио је пресуду Радовану Караџићу као "историјски дан за међународну правду".

"Ова пресуда шаље снажан сигнал онима који су на положају да ће бити сматрани одговорним за своје акције и показује да бегунци не могу измаћи колективној решености међународне заједнице да обезбеди њихово суочавање са правдом у складу са законом", навео је Бан у саопштењу.

И високи комесар УН за људска права Зеид Раад ел Хусеин оценио је као "изузетно важну" пресуду хашком оптуженику Радовану Караџићу.

Америчка амбасадорка у УН Саманта Пауер је поздравила одлуку Хашког трибунала да осуди Радована Караџића по десет тачака оптужнице, укључујући геноцид, злочине против човечности и кршење права и обичаја рата.

"Амнести интернешенел" сматра пресуду Караџићу "крупним кораком ка правди за жртве оружаног сукоба у Босни и Херцеговини".

Амерички Стејт департмент позвао је међународну заједницу да сарађује са Трибуналом.

Првостепена пресуда Караџићу представља корак ка затварању болног поглавља сукоба у бившој Југославији, рекао је портпарол Стејт департмента Марк Тонер, на редовној конференцији за штампу.

Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан оценио је да је Хашки трибунал данас изрекао јасну и недвосмислену пресуду једном од најцрњих поглавља историје Западног Балкана. Сада је кључно, навео је, да се настави процес помирења кроз мирољубиву сарадњу у интересу народа и пута Западног Балкана ка Европској унији.

Бивши високи представник у БиХ Карл Билт оценио је да је пресуда Радовану Караџићу пут ка помирењу и додао да је за ту одлуку било крајње време.

"Појединци, а не народи, одговорни су за злочине у рату у БиХ. Због тога је Трибунал успостављен. То је, такође, пут ка помирењу", додао је Билт.

Загреб поздравио пресуду Караџићу

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић оценила је да хашка пресуда бившем лидеру босанских Срба Радовану Караџићу од 40 година затвора шаље поруку да злочини против човечности неће проћи некажњено. 

И Влада Републике Хрватске је поздравила данашњу пресуду Хашког трибунала. У саопштењу наводи да сматра да је кажњавање одговорних за ратне злочине битан предуслов за политику помирења и стабилизацију односа у БиХ.

Први потпредседник владе и председник најутицајнијег владајућег ХДЗ-а Томислав Карамарко сматра да је хашка пресуда очекивана и праведна.

Председник СДП-а Зоран Милановић оценио је да је затворска казна изречена Караџићу "мала утеха за све страдале и њихове породице".

Хрватски министар спољних и европских послова Миро Ковач оценио је да пресуда Радовану Караџићу пружа моралну сатисфакцију потомцима жртава његове политике, како каже, убијања и злостављања.

Словеначко Министарство спољних послова оценило је да пресуда представља "опомену".

Министарство је навело да "закључак судских процеса против појединаца оптужених за злочине на просторима бивше Југославије представља један од темељних услова за процес помирења у региону, а уједно и помоћ свим настојањима за развој и стабилност у региону и сигурну будућност младих генерација".

Косовски премијер Иса Мустафа изјавио је да је пресуда лидеру босанских Срба Радовану Караџиц́у, "победа правде због ужасних злочина, које је организовала и спровела Србија против народа бивше Југославије током ' 90-их година". 

Уз оцену да су суђење и пресуда бившем лидеру босанских Срба веома важни за Хашки трибунал и међународно правосуђе уопште, западне агенције пренеле су вест о осуди Радована Караџића.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво