Србија има шансу за улазак у ЕУ

Комесар Европске уније за проширење Оли Рен изјавио је да постоји реална шанса да се у Србији формира проевропска влада и да је то основ за наставак европских интеграција Србије.

Најава формирања нове владе Србије и чењеница да је оптужени Стојан Жупљанин у Хашком трибуналу представљају "реалну шансу" за нови замах на европском путу Србије, рекао је Рен на скупу о западном Балкану у Бриселу.

Проширивање Европске уније на нове чланице биће настављено, иако ће се у међувремену уложити сви напори за преуређење институција ЕУ, рекао је Рен.

Потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и Србије и покретање дијалога о укидању европских виза за спрске грађане били су кључна потврда решености ЕУ
да настави процес придруживања са Србијом, објаснио је европски комесар за проширење.

Он је додао да одбацује песимизам неких кургова у вези сарадње Србије с Хашким трибуналом и рекао да ће та сарадња бити могућа "чим проевропска влада у Београду преузме дружност".

Рен се нада да ће нова влада у Београду бити формирана крајем недеље, истакавши да су избори 11. маја били јасна потврда да грађани Србије желе европски опредељену владу.

Он је одбацио раније тврдње, како је рекао, неких истраживачких центара који су сматрали да се Запад мора помирити с тим да ће Србија бити изолована, антиевропска и проруска.

Нагласио је да је настављање ритма придруживања Србије ЕУ најбољи рецепт за промене.

"У Србији је најбољи рецепт еволуција, много више него катарза", рекао је Рен.

Европски комесар за проширење је подсетио да су шефови држава и влада ЕУ 20. јуна поново дали пуну подршку проширивању ЕУ на нове чланице на западном Балкану, уз спровођење економских и политичких рефроми са коначним циљем чланства у Унији.

Жује: Подршка проевропским снагама и Еулекс кључни изазови

Француски државни секретар за Европу Жан-Пјер Жује је, приликом доласка на скуп о западном Балкану, нагласио да ће Француска наставити напоре за придруживање западног Балкана ЕУ и подвукао да ће посебни напори бити учињени да Србија добије статус кандидата за чланство.

Жује је рекао да ће помоћ проевропским снагама у Србији и размештање мисије Еулекс бити међу кључним изазовима за француско председавање Унијом, које почиње 1. јула.

"Имаћемо изазов да распоредимо мисију Еулекс и пружимо подршку проевропским снагама у Србији у контексту независности Косова", изјавио је Жује.

Истакао је да "Западни Балкан има истинску европску перспективу", али да "не би било искрено претварати се и тврдити да би будуће решење било могуће без промене институционалног оквира", предвиђеног Лисабонским споразумом који је Ирска одбацила на референдуму.

Више говорника на скупу, укључујући и шефицу делегације за југоисточну Европу у Европском парламенту Дорис Пак, изразили су чврсто уверење да ће ЕУ наставити проширивање на нове чланице и да ће криза око институционалне реформе бити окончана до јуна 2009. године, када се одржавају избори за Европски парламент.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво