Вулин: Хрватска неће успети ни овај пут

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је да Хрватска не треба непрекидно да доказује своје постојање тиме што ће покушати да учини нешто нажао Србији.

Александар Вулин је истакао да ће Србија, са своје стране, наставити да се понаша "на потпуно исти начин" као до сада.

Упитан да ли постоји могућност да буде одложено отварање поглавља 23 и 24, будући да их Загреб "кочи", Вулин је рекао да је Хрватска, и то не једном, покушала да уради неке ствари које тешко да би се радиле у добросуседским односима, попут затварања граница и покушаја увођења економског ембарга према Србији.

"Није успела тада, рачунам да неће успети ни овај пут", истакао закључио је Вулин, након обиласка Центра за азил у Крњачи.

Србија ће поштовати споразум између ЕУ и Турске о мигрантима, изјавио је Вулин и објаснио да ће се, како се тај споразум буде примењивао, на тај начин понашати и наша земља,

На питање новинара да ли ће према том споразуму и Србија преузети део терета, Вулин је рекао да најпре ЕУ мора да одреди где ће мигранти бити распоређени, и које ће их земље примити, али да она није још постигла споразум да ли ће систем квота функционисати.

"Сувише је споразум свеж, морамо да видимо шта ће се дешавати. Што се Србије тиче понашаћемо се максимално хумано, водећи рачуна о сопстевном становништву и нашим могућностима", рекао је министар. 

"Никога нећемо терати да остане, ако неко жели да остане изразиће намеру, ако не жели ми их нећемо терати", подвукао је министар.

"Очигледно је да ће се смањити број оних који ће пролазити кроз нашу земљу, и нама ће бити лакше, јер ћемо имати мање организационих проблема и трошкова и то нама олакшава посао", рекао је Вулин.

Србија, како је истакао, није земља последње дестинације и избеглице у огромној већини не желе да остану у Србији. "Ми нисмо хтели да затворимо границе, понашамо се као и друге земље на рути", рекао је Вулин.

Упитан шта ће бити са мигрантима који су већ овде, будући да су границе затворене, министар је рекао да они могу да затраже азил, и да Србија има капацитета да се брине о њима.

Вулин је подвукао да ниједан динар није добијен, нити тражен за изградњу трајних капацитета за смештај миграната, већ само привремених.

"Нисмо градили сталне капацитете, градили смо и градимо привремене, а за остало се обратите нашим донаторима, пошто они то раде преко имплементационих партнера", рекао је Вулин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво